Cavaler al Casei Regale Belgiene - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

SLATINA TIMIŞ – Pentru serviciile aduse comunităţii în care trăieşte, Casa Regală a Belgiei a decis ca, în acest an, titlul onorific de cavaler să fie acordat lui Ioan (Johnny) Suru, managerul unui proiect ce împleteşte ajutorul mutual cu sănătatea şi cu modelele ce pot fi implementate cu succes în orice comunitate.

Cel puţin, aşa susţine coordonatorul ADAMS – Asociaţia De Ajutor Mutual Slatina Timiş, cel care, în 14 noiembrie, va primi diploma la Ambasada Belgiei de la Bucureşti. „Sunt onorat de faptul că am fost ales să primesc această distincţie anul acesta. Munca mea a constat în implementarea unor noi idei în ceea ce priveşte spiritul de solidaritate. Am dezvoltat două modele ce pot fi implementate în orice comunitate – consilii sau comitete locale de sănătate şi asociaţiile de ajutor mutual. Succesul acestor soluţii depinde doar de bunăvoinţă şi muncă. Desigur, şi banii sunt importanţi, însă noi, prin ajutorul comunităţii din Geel (Belgia) cu care suntem înfrăţiţi, am avut norocul să reuşim“, ne-a declarat Ioan Suru.

Organizaţia neguvernamentală non-profit a fost înființată cu ajutorul mai multor organizații din Belgia și a Fundației pentru Dezvoltarea Asociațiilor de Ajutor Mutual din România.

ADAM oferă servicii medicale și sociale, se bazează pe solidaritatea dintre membrii ei pentru a oferi ajutor și persoanelor defavorizate. Fundaţia ofera sprijin pentru îmbunătățirea îngrijirilor de sănătate, în beneficiul tuturor cetățenilor români, astfel încât aceștia să aibă acces la îngrijiri medicale de calitate și la un preț accesibil. ADAMS dorește să își transfere experiența și să acorde sprijin comunelor românești, în scopul realizării unei dezvoltări structurale în domeniul sănătății“, a mai precizat Ioan Suru, coordonator local.

Prima asociație de ajutor mutual înființată în România, ca proiect pilot, a fost ADAM Slatina Timiș, în 1999, care a fost vizitată şi susţinută atât de ambasadorul Belgiei în România, cât şi de ministrul secretar de stat Raed Arafat. Ioan Suru activează în cadrul proiectului de 15 ani şi consideră că, atât în domeniul sănătăţii cât şi în cel al serviciilor sociale este nevoie de multe lucruri şi că, după ce trece perioada dificilă de la început, modelele de bună practică pot fi împrumutate şi implementate cu succes şi în altă parte.