Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cei mai bine plătiţi salariaţi cărăşeni sunt cei care lucrează în domenii precum agricultură, vânătoare, silvicultură şi piscicultură.

Câştigul salarial mediu nominal brut, realizat în mai în Caraş-Severin, a fost de 1.732 de lei/salariat, mai mic cu 2,3% decât cel din aprilie, şi cu 8,7 % mai mare decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat Direcţia Judeţeană de Statistică. În agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi piscicultură, acesta s-a situat peste media judeţului, fiind de 1.880 de lei/salariat. Tot peste media judeţului s-a situat şi câştigul din servicii (1.782 lei/salariat), în timp ce în industrie şi construcţii a fost mai mic, de numai 1.656 de lei/salariat. Statisticienii au mai arătat că, în luna mai a acestui an, câştigul salarial mediu brut a fost în Caraş-Severin cu 22,2% sub nivelul celui înregistrat pe ţară, care a fost de 2.226 de lei/persoană.

În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu nominal net înregistrat în mai în judeţ, acesta a fost de 1.265 de lei/salariat, în scadere faţă de cel din luna precedentă cu 2,1%, şi în creştere cu 8% de cel realizat în mai 2012. Totodată, salariul mediu net în agricultură, vânătoare şi servicii anexe a crescut cu 1,3% faţă de cel din mai 2012, la fel cum s-a întâmplat şi în servicii, unde procentul a fost mai mare, de 15,4%. În domenii de activitate precum industrie şi construcţii, câştigul salarial mediu net a fost aproximativ la fel cu cel din mai 2012, mai arată Direcţia Judeţeană de Statistică.

Roxana Bălan Nafiru