Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pentru actorii bucureşteni care au jucat cea de-a cincea premieră din această stagiune a Teatrului reşiţean. Spectacolul „Nunţi, amante şi vacanţe“ de Neil Simon l-a adus în lumina reflectoarelor nu doar pe actorul Gabriel Radu, îndrăgit deopotrivă de colegii de scenă şi de români, în general, ci şi pe regizorul Gabriel Radu, la fel de profesionist şi în această ipostază.

Privilegiată să-l vadă la lucru, înainte de premieră, presa cărăşeană a avut prilejul să-i remarce exigenţa încă de la repetiţii. Fiind cap de afiş, Gabriel Radu şi-a valorificat stilul, fiindcă avem de-a face cu un stil de joc actoricesc, o manieră absolut personală de abordare a rolurilor, recognoscibilă, ceea ce dă şi măsura valorii. Nu mai puţin aplaudaţi au fost şi colegii săi de scenă, Maria Radu, soţie în viaţă şi pe scenă (în prima scenetă din seria de trei a spectacolului), Marius Gîlea şi Ana Odangiu (în cea de-a doua scenetă), jocul fiecăruia dintre ei fiind pus în valoare de textele inspirate ale dramaturgului, dar şi de la fel de inspirata alegere a regizorului, care le-a înlănţuit în formaţie de trei, deşi independente, astfel încât în cea de-a treia scenetă, să joace toţi într-o benefică şi molipsitoare descărcare de energii. De remarcat dezinvoltura tinerilor noştri reşiţeni Tabita Givoreanu şi Robert Brage, mirii din prima scenetă, care doar “calmându-se“ reciproc au reuşit să se căsătorească pe scenă, frumoşi, talentaţi şi expresivi.

Una peste alta, aproape de închiderea stagiunii, publicul reşiţean a gustat din plin o premieră de succes, spectacolul urmând, probabil, să fie reluat în toamnă. Până atunci, Gabriel Radu are timp suficient să se gândească la un rol Hamlet, pe care să-l abordeze chiar cu mustaţă, deşi ar fi ameninţat de critica de specialitate, într-o parodie după Shakespeare. Asta pentru a-i recunoaşte stilul, deşi suntem convinşi că actorul exigent din el ar da şi un Hamlet autentic.