Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La invitaţia profesoarei Adela Schindler, actriţa Carmen Păcurar s-a aflat, miercuri, în mijlocul elevilor de la Colegiul „Mircea Eliade” din oraş.

Spre deosebire de alte acţiuni de acest gen, pe care prof. Adela Schindler le-a organizat pe parcursul acestui an şcolar în colaborare cu diverşi oameni de cultură ai locului, scriitori sau poeţi, cea de miercuri a stârnit pe deplin interesul elevilor.

Pe parcursul unei ore, elevii au aflat de la invitata lor ce se ascunde în spatele muncii de actor, care sunt satisfacţiile şi insatisfacţiile acestei meserii, şi care sunt paşii ce trebuie urmaţi de cei care îşi doresc să îmbrăţişeze, într-o zi, această profesie.

„Mi-am dorit dintotdeauna să devin actriţă, iar când mi-am văzut pentru prima data numele trecut pe afiş am fost tare bucuroasă. Însă, ceea ce nu multă lume ştie este ceea ce se ascunde în spatele acestei meserii, de la prezentarea la casting (interviul pentru obţinerea rolului – n.r.) până la repetiţiile epuizante de la teatru. Nici pe scenă nu este mai uşor, căci spre deosebire de actorii care joacă în filme, cei din teatru trebuie să fie spontani, să aibă întotdeauna replicile pregătite, căci, în special în spectacolele pentru copii, puştii din sală interacţionează cu cei de pe scenă”, le-a povestit elevilor Carmen Păcurar.

Actriţa le-a vorbit elevilor şi despre comportamentul pe care publicul ar trebui să-l aibă în sala de spectacol: „Pe scenă, fiecare pas, fiecare gest al actorului este studiat şi controlat, nimic nu este întâmplător. Şi pentru a putea face toate acestea, lucrăm până la epuizare. De aceea, în momentul în care primim aplauzele voastre, a spectatorilor, nu mai contează nimc. Nici banii puţini pe care-i luăm, nici faptul că nu suntem preţuiţi sau poate că nu suntem trataţi aşa cum trebuie. Contează aplauzele voastre, care sunt răsplată pentru sufletul nostru. De aceea ne deranjează când, în timp ce noi ne dăm sufletul pe scenă şi suntem atenţi la starea noastră, la text, la relaţiile cu personajul, auzim în sală zgomote. Acest lucru ne doare, pentru că simţim că nu ne este apreciată munca”.

Curioşi din fire, elevii şi-au dorit să afle cum reuşesc actorii să plângă şi să râdă la comandă, iar Carmen Păcurar nu doar le-a explicat, dar le-a şi arătat. Un moment deosebit a fost şi acela în care actriţa a interpretat o fabulă, la final fiind îndelung aplaudată de copii.

„I-am lansat invitaţia actriţei Carmen Păcurar, pentru că printre elevii prezenţi astăzi (ieri, 4 iunie n.r.) la activitate se numără şi copii care au scris piese de teatru. De fapt, noi nu suntem străini de teatru, anul acesta am şi pus câteva piese în scenă, piese scrise şi regizate de elevi. Întâlnirea de astăzi face parte dintr-un amplu proiect, pe care noi îl derulăm, încă din anii trecuţi, în parteneriat cu Angelica Herac, referent în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin“, ne-a precizat prof. Adela Schindler.

Roxana Bălan Nafiru