Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Forului universitar din municipiu i-a fost lansată invitaţia de a se implica în formarea tinerilor ce vor lucra pentru firme franţuzeşti.Reşiţa a avut parte miercuri, 6 februarie, de vizita unei delegaţii conduse de Excelenţa Sa Philippe Gustin, ambasadorul Franţei la Bucureşti, formată din consulul onorific Dan Bedros, preşedintele Institutului Francez din România, Stanislas Pierret, directorul Centrului Cultural Francez din Timişoara, Thierry Séte şi consilierul Sebastien Gorlin.

După ce oficialii francezi au trecut pragul administraţiei judeţene şi locale, dar şi al bibliotecii judeţene, s-au oprit la Universitatea Eftimie Murgu, unde Excelenţei Sale i-au fost prezentate dotările, dar şi aspecte importante din trecutul şi prezentul forului, de către rector Doina Frunzăverde.

Gazda a precizat că oficialul a dorit să cunoască universitatea, fiind stabilite punţi de colaborare, cea mai importantă fiind aceea că UEM se va implica în procesul de formare a tinerilor pentru firmele franceze care activează la noi. De asemenea, în martie, va avea loc o întâlnire la care vor participa firme franceze, dascăli şi viitori absolvenţi, în încercarea de a-i motiva pe aceştia din urmă pentru o carieră de succes într-un astfel de cadru.

Venind la Reşiţa am descoperit cea de-a 26-a capitală de judeţ pe care am vizitat-o personal, a precizat Philippe Gustin. Sunt deja de zece luni ambasadorul Franţei în România şi am acest obiectiv de a vizita toate reşedinţele de judeţ. Voi cunoaşte astfel România în toată plenitudinea ei, vizitând toate regiunile. În general, în aceste vizite am un format standard de întâlniri, mă întâlnesc cu reprezentanţii, conducătorii instituţiilor, preşedintele consiliului judeţean, prefect, primar. Întâlnesc persoane din domeniul educaţiei, culturii, din mediul universitar, biblioteca aici la Reşiţa. Mă concentrez foarte mult şi pe relaţiile economice între Franţa şi România. Avem în România 3.000 de întreprinderi franţuzeşti, unele instalate aici de mai multă vreme. Sunt întreprinderi mari, cunoscute deja, precum Dacia, care este primul exportator al României şi care realizează 3,3% din PIB-ul României, dar există şi întreprinderi mai mici. În mod special aici la universitate am discutat cu doamna rector şi echipa sa despre subiecte deosebit de interesante, atât din punct de vedere general cât şi din cel special al companiilor franţuzeşti din România, care este pregătirea forţei de muncă. Evident că un prim motiv pentru care investitorii francezi vin aici şi înfiinţează companii este faptul că preţul mâinii de lucru este mai bun decât în Franţa. Dar nu este suficient acest lucru. Ei caută şi calitatea acestei pregătiri şi a mâinii de lucru, şi este un alt motiv pentru care sunt în România, există o adaptabilitate a forţei de muncă, şi pentru ca România să păstreze acest avantaj, trebuie să existe universităţi, şcoli, care să pregătească forţa de muncă de mâine“.

La nivel de municipiu, înaltul oficial francez a discutat proiecte vizând regionalizarea, cooperarea descentralizată, pe care a apreciat-o ca fiind foarte bogată aici, la Reşiţa, municipiu care are atât de multe parteneriate, în special cu oraşul francez Caen. În încheiere, Excelenţa Sa a declarat că i-a invitat pe preşedintele CJ, pe prefect şi pe primar să participe la două evenimente: în aprilie, la un seminar franco-german despre regionalizare, precum şi în 13-14 iunie, la Constanţa, un seminar despre cooperarea interregională. O oportunitate în plus pentru stabilirea de parteneriate, inclusiv în domeniul economic.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu