Caraş-Severin, Romania

Înainte de a lua decizia la care bancă sau instituție financiară nebancară să aplici pentru un împrumut, îți recomandăm să efectuezi o analiză a ofertelor disponibile pe piață.

Primul pas este să stabilești tipul de împrumut de care ai nevoie. Vom lua exemplul unui împrumut de 2.000 de euro (sau contravaloarea în lei) pentru nevoi personale. Această sumă poate fi obținută atât de la bănci, cât și de la instituții financiare nebancare. Atenție, spre deosebire de bănci, fiecare instituție financiară nebancară are un plafon propriu cu valoarea maximă pe care o poate acorda într-un credit nebancar prin telefon.

Înainte de a analiza ofertele de la acestea, triază entitățile care îți pot oferi suma dorită.

Pe Finaton.com/ro poți găsi cel mai bun împrumut. Tot aici vei vedea plafonul cu sumele maxime acordate de fiecare instituție, dar și perioada de rambursare. Astfel vei putea aduna informațiile necesare pentru  a face o comparație obiectivă a ofertelor de credit.

Avantaje credit bancar

  • Sume mai mari – poți solicita sume chiar mai mari, limita de creditare în cazul unui credit de nevoi personale la bănci poate ajunge și la 20.000 euro.
  • Perioadă de rambursare de până la 5 ani – în cazul unui credit de nevoi personale, majoritatea băncilor oferă o perioadă de rambursare de maxim 5 ani.

Avantaje credit nebancar

  • Proceduri de aplicare simplificate – poți aplica pentru credit nebancar online, prin telefon,
  • Rata de aprobare mai mare – ai șanse mai mari ca cererea de credit să-ți fie aprobată.
  • Timp scurt de aprobare – poți primi răspunsul și o preaprobare în câteva zeci de minute.
  • Banii în cont – suma solicitată îți poate fi virată direct în contul bancar.
  • Credit fără dobândă – unele instituții financiare nebancare au în ofertă și credite fără dobândă.
  • Credite rapide pentru restanțieri – chiar dacă ești restanțier și figurezi în baza de date de la Biroul de Credit, poți fi eligibil pentru un credit nebancar.

Atât băncile cât și instituțiile financiare nebancare oferă transparență în cazul accesării unui credit. Este însă important să citiți cu atenție contractul de credit și să vă informați despre toate comisioanele și taxele aplicate.

Înainte de a aplica pentru un credit la o instituție financiară nebancară, îți recomandăm să studiezi suma maximă acordată, perioada de rambursare, dar și valoarea dobânzilor și a comisioanelor. Fiecare IFN are condiții de creditare diferite.

De exemplu, un credit Provident pentru suma de 9.400 lei (circa 2.000 euro), cu perioada de rambursare maximă de 134 săptămâni, va avea o rată săptămânală de 149,70 lei. Potrivit instituției, rata dobânzii este fixă: 68%/an, iar DAE de 97,78%.

Compară credite

Conform specialiștilor financiari, cea mai bună metodă pentru a compara două sau mai multe credite este după dobânda anuală efectivă (DAE). Potrivit legilor în vigoare, aceasta include toate costurile unui credit: dobânda anuală, comision de analiză și taxe de administrare. Trebuie să mai iei în calcul faptul că sunt comisioane care nu sunt incluse în DAE: comisionul pentru rambursare anticipată credit și penalizările pentru efectuarea unei plăți cu întârziere.

Pentru a compara valoarea ratelor poți folosi instrumentul calculator credit, care este disponibil atât pe Finaton.com/ro, cât și pe paginile fiecărei instituții de creditare.