Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În prezent, acestea sunt sortate pentru a ajunge, prin intermediul medicilor de familie, la pacienţi.

Cu ceva timp în urmă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a trimis notificări în teritoriu cu privire la posibilitatea ca majoritatea cardurilor naţionale de asigurări de sănătate returnate caselor judeţene să fie repartizate medicilor de familie.

La Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin au fost returnate circa 16.000, din care aproape o mie au fost ridicate personal de către cărăşeni. Pentru a elimina eventuale cozi şi deplasarea cetăţenilor până în municipiul reşedinţă de județ, conducerea CJAS a luat decizia de a sorta cardurile în aşa fel încât acestea să fie remise în calupuri medicilor de familie din județ, în aşa fel încât cetăţenii să le ridice de la aceştia.

Conducerea Casei susţine că e o soluţie viabilă în condiţiile în care, de luna viitoare, pacienţii care vor solicita servicii medicale (şi majoritatea o vor face la medicul de familie) nu o vor putea face fără acest instrument. Pe de altă parte, medicii de familie sunt încă reticenţi cu privire la acest proces.

„Cu siguranţă, va fi bătaie de cap legat de stocarea şi distribuirea cardurilor naţionale. Nu trebuie să uităm că vorbim de păstrarea unor acte cu date paşaportale, confidenţiale, şi acest lucru se face în condiţii speciale de siguranţă. Or, nu cred că sunt mulţi medici de familie care să îndeplinească întocmai acele condiţii. Vom lua legătura cu juriştii noştri să vedem cât de legal şi justificat e sistemul acesta. În plus, sunt mii de carduri care vor ajunge la 170 de medici cărăşeni şi timpul alocat consultaţiilor ar putea fi afectat prin distribuţia acestor acte“, ne-a declarat dr. Daniel Popovici, vicepreşedintele Asociaţiei medicilor de familie din Caraş-Severin.