Caraş-Severin, Romania

În primul trimestru al acestui an, 2.039 de cărăşeni au solicitat eliberarea de paşapoarte. Dintre aceste cereri, 1.159 au fost pentru eliberarea de paşapoarte electronice şi 880 pentru paşapoarte simple temporare. „Comparativ cu situaţia de anul trecut, numărul de cereri pentru paşapoarte electronice a depăşit cu puţin pe cele temporare, iar în prezent cetăţenii solicită actele cu date biometrice, întrucât termenul de valabilitate al acestora este mai mare“, a precizat comisarul şef Mircea Dorin Panete, şeful Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Caraş-Severin.

A crescut, de asemenea, numărul de solicitări depuse de cetăţenii români la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din străinătate, acestea ridicându-se la 348 pentru cărăşeni. Un număr de 54 de cetăţeni români au solicitat preschimbarea paşaportului, având domiciliul în străinătate iar 786 de solicitări de eliberare a paşapoartelor electronice au fost primite pentru actele personalizate la Centrul Naţional Unic de Personalizare de la Bucureşti.

„Fac precizarea că acestea, după personalizare, ne sunt trimise cu curier de două ori pe săptămână, iar cetăţenii le ridică de la ghişeul serviciului nostru. Un lucru semnificativ, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ţine de comunicările primite de la instanţele judecătoreşti de pe raza noastră de competenţă prin care se solicită suspendarea temporară a dreptului la libera circulaţie în străinătate. În acest sens, am primit 126 de solicitări, deoarece dosarele acestora se află în fază de cercetare sau au fost finalizate prin emiterea de mandate de executare a pedepsei privative de libertate“, a mai amintit cms. şef Panete. Nouă persoane au solicitat restabilirea domiciliului în România şi eliberarea cărţilor de identitate. Începând cu luna iunie, solicitările pentru paşapoarte vor creşte substanţial.

„Ca urmare, pentru eliberarea paşapoartelor, cetăţenii sunt rugaţi să ni se adreseze din timp, adică în această perioadă, ca să nu existe aglomeraţii în perioada estivală. În cazul paşaportului temporar pentru minori, nu este necesară prezenţa copilului la serviciul nostru. Pot veni doar părinţii, care formulează cererea, şi cu o fotografie color, tip paşaport, a copilului, ce urmează a fi scanată“, a mai precizat cms. şef Mircea Panete.

Flavius Rotariu