Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Programele de succes de anii trecuți nu mai au adresabilitatea de altădată…

Când au apărut programele naționale dedicate românilor cu venituri reduse, cărășenii stăteau și la rând pentru a prinde un bilet. Fie că era vorba despre Hai la băi!“, „O săptămână de vacanță“ sau Litoralul pentru toți“, au fost ani în care agențiile de turism epuizau biletele în primele zile. Ce-i drept, perioada de petrecere a acestor vacanțe este fie în prima parte, fie în ultima a sezonului estival. Acum, lucrurile nu mai stau la fel, fie din cauză că cetățenii județului au mai mulți bani, fie din alte pricini.

Nu putem vorbi de comisioane foarte atractive la asemenea pachete, oarecum sociale. Mediatizarea acestor programe a scăzut în fiecare an, și asta ar fi o primă problemă. O a doua ar fi legată de condițiile meteo din această perioadă, care a îndepărtat eventualii doritori. Mai mult, vorbim de perioade de timp când anul școlar încă se desfășoară, și asta pune probleme familiilor cu copii. Ceea ce a influențat cel mai mult concediile din acest an a fost posibilitatea de acordare a tichetelor de vacanță. Or, toată lumea le aștepta și nu s-a grăbit. Și cred că acest an nici nu se va rula cum trebuie pe acest segment“, ne-a declarat Daniel Lațcu, agent de turism cărășean.

Prețurile pentru sejururi în cadrul programelor amintite sunt destul de accesibile, oferta fiind doar pentru cazare. Până în 20 iunie, doritorii au putut plăti de la 450 de lei la hotel de două stele, șapte nopți de cazare pentru două persoane. Celelalte implică perioade de șapte, zece sau 12 nopți, de la 2.200 de lei pentru două persoane – pensiune completă, trei proceduri pe zi și consultații.

O decizie a Instanţei supreme, de la începutul săptămânii, arată că voucherele de vacanță pot fi acordate doar dacă există alocări bugetare pentru ele, în bugetul de stat şi în cele locale. Şi în proiectul de buget aprobat la început de an nu sunt bani alocaţi… Potrivit legii, se pot acorda tichete de vacanţă cu o valoare maximă a şase salarii de bază minime brute pe ţară.