Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Conducerea Camerei Agricole consideră că fermierii din judeţ ar trebui să redescopere rasa de porci Mangaliţa şi să se ocupe de creşterea lor.

În perioada 9 – 11 mai, în municipiul Baia Mare, judeţul Maramureş, a avut loc cea de-a doua ediţie a Festivalului Mangaliţa, organizat de Asociaţia Producărorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Maramureş şi Primăria Recea.

La eveniment au participat crescători de animale şi producători agricoli, dar şi personalităţi din lumea agricolă românească, precum fostul Ministru al Agriculturii, prof. dr. Valeriu Tabără, Gheorghe Mencinicopschi, prof. univ. dr. Cornel Man, de la Universitatea de Ştiiţe Agricole din Cluj Napoca, care a editat şi prezentat o broşură despre creşterea şi îngrăşarea rasei de porci Mangaliţa.

Printre invitaţi s-a numărat şi ing. Pavel Nefir, directorul Camerei Agricole din subordinea Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Prin prezenta în cadrul acestui eveniment agricol, Pavel Nefir a încercat să creeze o punte de legătură între fermierii cărăşeni interesaţi de creşterea porcinelor din această rasă şi alţi crescători din ţară care au ferme de reproducere a tineretului Mangaliţa. „Spre deosebire de carnea provenită de la rasele moderne de porci, cea de Mangaliţa e mai închisă la culoare, conţine mai puţină apă şi nu se alterează uşor. Grăsimea este şi ea de o calitate excepţională, cu punct de topire mai redus. Este bogat în acizi graşi, de tip Omega 3, motiv pentru care porcului din această rasă i se mai spune «porcul – somon». Porcul din rasa Mangaliţa a cam dispărut de prin gospodăriile cărăşenilor, deşi cererea pe piaţa românească este în creştere. În ţară există ferme cu rase din această specie, iar pe plan local există cereri pentru dezvoltarea unor astfel de afaceri. Acesta a fost şi motivul pentru care am considerat oportună deplasarea la Baia Mare, deoarece consider că fermierii cărăşeni ar trebui să redescopere această rasă de porc şi să se ocupe de creşterea lor”, ne-a declarat Pavel Nefir.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu