Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În pofida viselor unora, cei mai mulţi dintre cărăşenii care vor să emigreze ar accepta să lucreze ca orice, oriunde!În general, în ultima vreme, oferta patronilor străini a abundat în locuri de muncă de îngrijitor bătrâni la domiciliu, dar şi de asistent medical, ambele în Germania. În schimb, potrivit reprezentanţilor serviciilor de mediere, la întrebarea „Ce aţi vrea să lucraţi?“, cărăşenii răspund „Orice!“; „Unde?“, „Oriunde în UE“. Situaţia disperată în care se află tot mai multe familii îi împinge pe mulţi să plece oriunde, în speranţa de a câştiga banii necesari pentru a îndulci puţin traiul celor de acasă.

Câţi cărăşeni lucrează în străinătate? Este una dintre întrebările la care nici măcar o instituţie nu are un răspuns, fie el mai mult sau mai puţin oficial. Cert este că numărul celor care-şi găsesc de lucru pe dincolo este din ce în ce mai mare. Nici măcar agenţiile de şomaj prinse în reţeaua EURES, filiera oficială a angajărilor, nu are un răspuns. Asta pentru că doritorii de locuri de muncă occidentale pot afla, prin EURES, care sunt angajatorii străini cu posturi vacante, şi pot lua direct legătura cu ei, fără să existe vreo întregistrare în sistem.

Un lucru este cert: în fiecare zi, în medie, zece cărăşeni îşi caută de lucru la Biroul EURES din cadrul AJOFM. Totuşi, numărul celor care-şi depun actele pentru a fi introduşi în baza de date, pentru a beneficia de intervenţiile instituţiei, este mult mai redus.

În luna ianuarie, 17 persoane (dintre care trei femei) şi-au depus actele la AJOFM. Dintre acestea, 11 sunt absolvente de gimnaziu sau şcoli profesionale, trei de liceu sau şcoli postliceale, iar trei de studii universitare. În prima lună a anului, în topul preferinţelor s-a aflat Austria, iar din cele 17 persoane, opt au dorit să presteze muncă necalificată în cultura plantelor, patru în creşterea animalelor, unul a vrut să fie contabil, altul operator calculator, unul zugrav, altul muncitor în construcţii, iar într-un caz, locul dorit a fost de îngrijitor bătrâni la domiciliu. Ca şi vârstă, trei dintre solicitanţi aveau între 26 şi 35 de ani, iar 14 între 36 şi 45 de ani.

În februarie, 15 cărăşeni (dintre care două femei) şi-au depus actele, majoritatea preferând Germania. Nouă erau cu studii gimnaziale sau profesionale, şase cu studii medii şi niciunul cu facultate. Zece şi-au dorit munci necalificate în agricultură, doi au vrut posturi de ospătar, alţi doi de barman, iar unul – de sudor. Ca vârstă, doi erau între 18 şi 25 de ani, patru între 26 şi 35 de ani, opt între 36 şi 45 de ani, şi o singură persoană peste 45 de ani.

În martie, în topul preferinţelor celor 23 de solicitanţi care şi-au depus actele (toţi bărbaţi) a fost Italia. Dintre aceştia, 19 erau cu studii gimnaziale şi profesionale, trei cu studii medii şi unul cu studii superioare. Unul dintre ei avea vârsta între 18 şi 25 de ani, cinci între 26 şi 35 de ani, unul între 36 şi 45 de ani, iar 16 aveau peste 45 de ani. Cinci şi-au dorit posturi de muncitor necalificat în agricultură, patru de sudor, trei de muncitor necalificat în construcţii, doi de mecanic şi câte unul de tâmplar, instalator, miner, macaragist, strungar, oţelar, inginer de cercetare în prelucrarea lemnului, zugrav şi tehnician veterinar.

Aprilie a schimbat macazul preferinţelor cărăşenilor spre Marea Britanie. Au fost depuse 14 dosare (unul singur pentru o femeie). După studii, nouă dintre solicitanţi erau absolvenţi de gimnaziu sau învăţământ profesional, doi de studii medii, iar trei de facultate. Doi aveau vârsta până în 25 de ani, patru până în 35 de ani, şapte până în 45 de ani, iar unul depăşea această vârstă. Opt au ţintit spre munca necalificată în agricultură în vreme ce doi au vrut să lucreze peste hotare ca ingineri de cercetare în cadastru, unul ca inginer în protecţia mediului, unul ca ospătar iar altul ca sudor.

Însă cei mai mulţi, unii dintre ei fără dosare depuse, rămân la acel orice, oriunde…

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu