Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Câteva mii de locuitori ai judeţului sunt plătiţi lunar, prin Casa de Pensii, în baza unor legi speciale.

Potrivit datelor prezentate de către Casa Judeţeană de Pensii, în baza actelor normative în vigoare ce vizează veteranii de război, invalizi şi văduve de război, sunt 1.038 de titulari şi 622 de urmaşi care beneficiază de o indemnizaţie medie lunară de 183 de lei. Pe lângă această sumă, sunt prevăzute călătorii gratuite pe calea ferată sau mijloacele de transport în comun din mediul urban, scutiri de impozite şi alte drepturi.

De drepturile prevăzute de legile speciale beneficiază 1.675 de titulari şi 1.156 de urmaşi ai persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961. Indemnizaţia medie lunară în aceste cazuri este de 47 de lei. „Sunt 404 titulari şi 112 urmaşi ai persecutaţilor politici, deportaţi în străinătate sau constituite în prizonieri, care beneficiază de o indemnizaţie lunară de 265 de lei.

O altă categorie cuprinsă în baza de date pentru legi speciale sunt 211 cărăşeni care au beneficiat de o indemnizaţie medie lunară de 1.428 de lei pe baza Legii recunoştinţei, revoluţionari, dar a fost suspendată plata, de indemnizaţie beneficiind doar 44 din ei (răniţi)“, a precizat Dorin Brăilă, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin.

Un ajutor lunar mediu de 100 de lei pentru soţul supravieţuitor (pensia de urmaş) este acordat prin CJP unui număr de 4.131 de cărăşeni. Alţi 59 de conjudeţeni, pensionri ai sistemului public ce sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite (recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică) beneficiază lunar de o indemnizaţie medie de 530 de lei. Pensia socială minimă garantată, cu o valoare medie de 94 de lei este acordată pentru 7.968 de cărăşeni.

Flavius Rotariu