Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După o viaţă petrecută printre cărţi, 12 din cei 30 de bibliotecari de la „Paul Iorgovici” devin funcţionari publici.

12 angajaţi ai Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” din Reşiţa nu şi-au mai primit salariile din decembrie 2013. Evident, situaţia este neplăcută pentru aceşti oameni, care au acasă copii, facturi restante şi credite la bancă ce nu suportă amânare. Contactată telefonic, managerul Bibliotecii „Paul Iorgovici”, Clara Maria Constantin, ne-a confirmat povestea cu care se confruntă aproape jumătate din angajaţii instituţiei. „Este vorba despre o nouă legislaţie fiscală, care a intrat în viguare la 1 ianuarie 2014, şi care nu ne mai permite finanţarea din două surse diferite pentru aceeaşi instituţie, cum era în cazul nostru, pentru că o parte din bani veneau de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, iar o altă parte de la Primăria Reşiţa„, a explicat Clara Constantin.

Managerul bibliotecii a precizat că s-a aşezat la masa discuţiilor alături de primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, pentru a găsi modalitatea legală privind efectuarea plăţilor către cei 12 salariaţi. „Printr-o situaţie similară nouă au mai trecut şi alte instituţii din municipiu. Am stat de vorbă şi cu primarul, dar şi cu oamenii mei, cărora le-am explicat întocmai situaţia. Singura soluţie pentru rezolvarea acestei probleme este înfiinţarea unui serviciu public, aflat sub autoritatea Consiliului Local Reşiţa, lucru care s-a şi întâmplat ieri, cu prilejul întrunirii în şedinţă a consilierilor locali”, a mai declarat Constantin.

Odată cu înfiinţarea acestui nou serviciu, care a primit numele de Biblioteca Municipală Reşiţa, transferul celor 12 salariaţi se va face, numai cu acordul acestora, în condiţiile art. 173 din Codul Muncii. Cât priveşte plata salariilor pe luna ianuarie 2014, banii vor intra în conturile oamenilor până la sfârşitul acestei săptămâni, ne asigură purtătorul de cuvânt al Primăriei Reşiţa, Roxana Topală.

În aceste condiţii, Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” rămâne cu numai 18 salariaţi şi cu un fond de carte ce numără aproximativ 400 de mii de volume, în timp ce Biblioteca Municipală Reşiţa este, deocamdată, doar un proiect pe hârtie…

Roxana Bălan Nafiru

3 Comments

 1. Balanescu Dana Reply

  BRAVO pentru Roxana Bălan NAFIRU, autoarea articolului!
  O nedreptate revoltatoare (ca multele altele in societatea romaneasca), „cosmetizata” prin legile „strimbe” (de asemenea, foarte specifice prezentului romanesc)! Bine ales si titlul, fiindca, sub paravanul unei Legi (si ea aiurea) se ascund, PROBABIL, ambitii, orgolii, revanse. Nu am dovezi, ca sa sustin teoaria mea, dar banuiesc, presimt. Fiindca „carierismul” guverneaza acum in ROMANIA! Tragic este ca vor suferi nu numai colectivul incgegat si profesionist (unii cu experienta in specializare), DAR SI CITITORII/UTILIZATORII! Asadar, elevii nu mai au voie sa mearga la teatru si muzee (decit DACA parintii hotaresc), accesul la biblioteca (cel putin in RESITA) va fi , probabil ingreunat, cit va dura procesul ” de diviziune” (fonduri carti, spatii, aparatura, etc.). va fi ingreunat…Doamne, ce generatie needucata va urma!

 2. Balanescu Dana Reply

  Nu stiu de ce apare „anonim”, fiindca am scris numele meu, inainte de a trimite comentariul, in fine. Probabil, trebuia sa scriu si in textul comentariului.
  Balanescu Dana, continui: EXACT cum spunea simpaticul (si inteleptul ) actor Florin Busuioc-„Busu” de la Meteo recent: „NU SE vrea sa fim un POPOR DESTEPT!” De catre cine: e usor de ghicit: ici guvernantii nostri , dar si de către ALTII, „dinafara”! DE CE? Doar se stie, de cind lumea (si istoria): e mai usor de guvernat un popor needucat!

 3. Se pare că, pe lângă alţi oameni de cultură, nici de bibliotecari nu mai este nevoie, indiferent de pregătirea lor, indiferent de vechimea lor, indiferent de numărul cărţilor sau al utilizatorilor!
  Eu sunt bibliotecar din anul 1990, când am decis să las învăţământul, care mă nemulţumea, şi activez în cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor Bârlad. Nici la sindicate treburile nu merg bine, ba, aş putea spune că din ce în ce mai rău, Casele fiind pe sistemul autofinanţării. De doi ani lucrez cu jumate de normă, pentru că nu avem susţinere financiară.
  Nu cunosc problemele momentane ale Bibliotecii Municipale „Stroe Belloescu” din Bârlad, dar dacă şi personalul de aici ar fi fost plătit din aceleaşi surse ca şi cel din Reşiţa, presupun că va trece prin aceleaşi probleme.
  Oricum, legile actuale sunt de aşa natură încât ating „sublinul”: needucarea, căci un popor needucat este muuuuuult mai uşor de condus.
  Colegilor de la Reşiţa le doresc numai bine!
  Prof. Mariana Sava
  Bârlad

Adaugă comentariu