Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Temperaturile ridicate din aceste zile reprezintă şi un pericol pentru amatorii de drumeţii. În mai multe judeţe din vestul ţării, unde se regăseşte sol calcaros, au fost emise avertizări pentru cei care practică excursiile în natură.

„Am observat că, atunci când temperaturile depăşesc o anumită medie la începutul verii, şansele ca cei care se plimbă în natură să se întâlnească cu vipere sunt crescute. Există o anumită avertizare legată de faptul că această perioadă este propice pentru perioada lor de înmulţire şi că ar fi mai periculoase, dar nu avem o bază ştiinţifică la îndemână. Important este că avem în județ suficiente doze de ser antiviperin„, este poziţia oficială a Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană. Pe de altă parte, în parcurile naţionale de pe raza judeţului se consideră că situaţia nu a atins cote de risc.

Pe raza judeţului nu a fost înregistrată, până acum, niciun caz care să necesite administrarea de antiviperin. „Nu am sesizat o agresivitate crescută din partea exemplarelor de viperă, şi nici apariţii mai multe decât normal. Important este ca turiştii care se întâlnesc cu vreunul sau mai multe exemplare să nu le sperie. Pe parcursul acestui an nu am avut niciun caz de muşcătură de viperă„, ne-a declarat Ioan Gaşpar, şeful Administraţiei Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei.

Serul antiviperin poate fi găsit la unitţile de primiri urgenţe ale spitalelor, la unele puncte ale ambulanţei şi stocul DSP-ului este înnoit periodic. Potrivit biologilor, primăvara este perioada propice împerecherii, în care masculii devin foarte agresivi, luptându-se unul cu altul până la epuizare. Vipera cu corn este un animal lent, fără tendințe de agresivitate. Atunci când este atacată, însă, reacționează violent, dar în foarte puține cazuri mușcătura ei este fatală.

Adaugă comentariu