Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şi nu este vorba despre vreo glumă sau pedeapsă, ci… despre regândirea şi modernizarea unui spaţiu al mizeriei şi nepăsării.

Multă vreme, lipsa toaletelor publice s-a dovedit un calvar pentru oricine străbătea drumurile Cetăţii de Foc. Cândva era una prin Muncitoresc sau la Universalul Vechi, căzute în paragină, închise sau cu destinaţie schimbată. Una dintre ele a fost când birt, când atelier. Apoi au apărut şi unele „eco“, pe care nepăsarea şi vandalizarea le-au făcut să dispară repede din peisaj. Au fost inaugurate altele, mari şi late, în genul celei de la Nera (de lângă langoşerie), din Parcul Siderurgistului sau din Piaţa Tricolorului (Victoria). Prima a fost, o vreme, bar, a doua a devenit „mausoleu al nesimţirii“, iar ultima a ajuns în gândurile unora care vor să-i schimbe destinaţia. Asta pentru că acum oraşul a fost dotat cu alte toalete, unele automate, moderne, iar Primăria Reşiţa are planuri noi pentru toaletele vechi.

În cazul toaletei din faţa Universalului Vechi, obiectivul a fost „casat“, iar autorităţile locale s-au cam spălat pe mâini. Cea de la Nera este în toiul procedurilor de concesionare, iar cea de la Siderurgistului urmează să fie rasă de pe faţa pământului. Sau, mă rog, din demisol…

Vorbind despre facilitatea de la Nera, primarul Ioan Popa spunea că acolo „avem o toaletă publică care e închisă, a fost dată vreo zece ani“ unui om de afaceri, fiind preluată din nou de municipalitate. „Am luat-o înapoi şi încercăm s-o dăm în concesiune cuiva care ar fi interesat să-şi facă un spaţiu comercial acolo“, spunea edilul.

În Govândari, se va întâmpla însă altceva. „Toaleta din Parcul Siderurgistului o vom demola, acum, în următoarele săptămâni. Demolăm, facem o platformă, peste care o să punem o pergolă şi acolo punem mese şi bănci pentru persoanele vârstnice, să joace şah, table, ce mai vor ei să joace. Şi ducem o toaletă de-asta inteligentă acolo. Înlocuim toaleta aia veche care oricum era un loc de aciuit pentru unii şi alţii“, ne lămureşte primarul Reşiţei.

Antoniu Mocanu

1 Comment

  1. BAastaNuesteBINE Reply

    Nu se duce absolut nimeni in wc-urile publice, exista vreo statistica concreta pe oras unde se intampla asta ?????? Sau doar ati intrebat vreo 3 pers pe strada care au dat un raspuns la rapizeaza sa se scape de voi si o gandesc „pozitiv” cum ca nu ar strica,daca cumva candva o sa le vina la wc ? S
    au vreti sa faceti ,,o combinatie” cu cei care furnizeaza wcuri ? Creti sa le umpleti iara cu boschetari si rahat atomic in combinatie cu mizerii, prezervative,droguri, cornulete si alte cele ?
    NU MAI STRICATI ORASUL ASTA !!!!!! Si asa nu progreseaza mare rahat ! mai sunteti si lipitori ! Mai bine lipitoare cu 100 de euro manjiti cu cacatla batranete decat erou al orasului cu 80-90% din oras sa va indrageasca ! HUOOOOOOO incompetentilor !

    Trebuie lucrat pe statistici, pe ce isi doreste orasul, nu trupa voastra de marlani !

Adaugă comentariu