Caraş-Severin, Romania

SAT BĂTRÂN – Cunoscuta publicaţie a scris despre debutul evenimentului gastronomic „Banat Brunch“, desfăşurat în Sat Bătrân.

25 de preparate tradiționale, pregătite de 15 familii locale, au fost servite în gospodăria unui sălaș restaurat din Sat Bătrân, „Casa de sub măgrin“ ce găzduiește și un mic muzeu al satului. Aşa descriu cei de la National Geografic evenimentul din satul de lângă Armeniş.

Bucatele gugulanilor au dat prilejul unui festival de o zi dedicat gastronomiei locale și experiențelor ecoturistice într-unul din cele mai frumoase sate de la poalele Munților Țarcu, în zona cunoscută drept „Măgura Zimbrilor“. Banat Brunch este menit să ofere o zi de experiențe în inima satelor din Banat și a naturii din preajma lor, ca o “degustare” de produse, experiențe și servicii de care te poți bucura în aceste zone pe tot timpul anului.

Bunătățile locale au inclus mălai bănățenesc cu mărar, branză și ceapă verde, balmăș, pită coaptă în șpoiert, zupă de cocoș ca la praznic, sarme cu curechi, carne de porc la chiscan, căzan de oaie, dulciurile din copilăria localnicilor precum foi cu miere, bonoanțe cu nucă și nostum pită, plus vedeta meniului, mațe fripte cu coleșă. Oaspeții au participat și la un atelier de preparare a cașului, având inclusiv oportunitatea să mulgă oile, dar și la un tur ghidat pe jos și cu căruța prin vatra veche a satului alături de învățătorul din Sat Bătrân.

„Am avut mari emoții, comuna noastră dând startul acestui nou concept din zonă, Banat Brunch. Atmosfera a fost extrem de placută. Aprecierile pe care le-am primit de la cei prezenți ne-au motivat, iar echipa de organizare se gândește deja că merită încercată o nouă experiență cu roadele locale de toamnă“, a spus Cristian Vela, primarul comunei Armeniș.

Cascada Bigăr a ajuns renumită după un top al celor mai frumoase cascade din lume, publicat tot de un site de profil, The World Geography. Aşa că debutul Banat Brunch este unul mai mult decât promițător…

FOTO: WWF România

Adaugă comentariu