REŞIŢA – Sunt copiii şi bătrânii, dar şi cei cu imunitatea scăzută pe fondul unor boli cronice, aceştia fiind cei mai expuşi.
Se pare că „zăpada mieilor“, cum e denumită în popor ninsoarea de martie, ne afectează pe toţi, în măsură mai mică sau mai mare, indiferent de vârstă. De aceea trebuie să fim precauţi şi să respectăm sfaturile pe care medicii ni le tot repetă, mai ales când traversăm perioade cu schimbări bruşte de temperatură, asociate cu fenomene specifice, cum e ninsoarea neaşteptată. Contrar aşteptărilor, UPU nu e solicitată mai intens decât în perioadele obişnuite şi în aceste zile trecând pragul unităţii aproximativ 170 – 180 de pacienţi în 24 de ore. Dr. Bunda Emil, medic specialist în cadrul Serviciului Urgenţe – SMURD al SJU Reşiţa spune că schimbările de vreme duc, de asemenea, la decompensarea unor boli, cum sunt cele respiratorii şi cardiovasculare în mod special, dar toţi trebuie să fim atenţi la reacţiile organismului puse pe seama condiţiilor meteo, la care se adaugă şi accidentele.
„Din totalul pacienţilor care au venit în aceste zile la Urgenţe, 30 – 40 au prezentat infecţii ale căilor respiratorii, ne-a comunicat acesta. Copiii se decompensează destul de mult cu infecţii de căi respiratorii superioare şi bătrânii. Am avut şi cazuri mai grave, însă nu legate de schimbările de vreme, accidente vasculare cerebrale cu come. În general, patologia este cam aceeaşi. Numărul de traumatisme, de căderi, de alunecări a mai crescut, dar este explicabil cu zăpada de acum. De asemenea, bolnavii cu imunitatea scăzută, copiii, pacienţii bolnavi de cancer şi patologiile care scad imunitatea ar trebui să fie cei mai atenţi, adică să se îmbrace corespunzător şi să consume lichide, în special ceai, fructe şi legume proaspete şi coapte. Recomandăm odihnă şi să evite să iasă din casă“, a precizat Bunda.
Pe fondul scăderii numărului cazurilor de gripă Spitalul Judeţean de Urgenţă a ridicat carantina.