Caraş-Severin, Romania

BOCŞA – În ultima vreme, diferite formaţiuni politice şi-au lansat candidaţii pentru fotoliile de primar ale oraşelor cărăşene, Bocşa, însă, fiind oarecum vitregită la acest capitol. Aşa că am încercat să aflăm, de la oameni – în perioada octombrie 2015-ianuarie 2016, pe 1028 de persoane –, care le-ar fi preferinţele la titlul de prim gospodar al urbei.

Întrebaţi dacă sunt mulţumiţi de actuala administraţie sau dacă îşi doresc o schimbare, cei mai mulţi dintre cetăţenii oraşului înclină spre schimbare. Oamenii se plâng de faptul că, de fiecare dată, la alegeri, li s-au promis o serie de lucruri în campanie, dar care au fost date uitării. Bocşenii îi reproşează actualului primar că nu-i prea bagă în seamă pe la audienţe sau că n-a mai fost prezent în mijlocul lor, prin oraş, decât înainte de alegeri şi acum, în cel de-al patrulea an de mandat, când, în lunile octombrie şi noiembrie 2015, a organizat câteva întâlniri cu cetăţenii.

La întrebarea „Ce merge bine și ce nu merge bine în Bocșa?“, răspunsul aproape general este: „Dar ce merge bine?“. Totuşi, există şi persoane care, deşi se declară nemulțumite de actualul edil, spun că dar spun că tot pe el îl vor vota la alegeri. De ce? „O fi rău, maică, dar tot pe el îl votăm, că ne-am obișnuit cu el! Măcar cu el deja știm cum e“.

Dacă mâine ar fi alegeri, 21,01% (216) din cei intervievaţi au declarat că ar merge mai departe cu actualul primar, Eugen Cismăneanţu, în vreme ce restul de 78,99% (812) spun că îşi doresc o schimbare, pentru ca Bocşa să intre în rândul lumii civilizate la capitolul apă, canalizare, gunoaie, servicii publice şi locuri de muncă. Totuşi, doar jumătate dintre bocşenii doritori de schimbare sunt hotărâţi cu cine să meargă mai departe: 24,12% (248) cu Marian Bocşan, 12,06% (124) cu Gheorghe Mischie, 10,12% (104) cu Ioan Marişescu, 20,62% (212) sunt nehotărâţi iar 12,06% (124) nu vor merge la vot.

Cifrele se schimbă puţin dacă luăm în calcul doar părerea celor care declară că vor merge la vot. În această situaţie, favoriţii bocşenilor ar fi Marian Bocşan, cu 27,43 de procente, urmat de actualul primar Eugen Cismăneanţu, cu 23,89%. La distanţă, în preferinţele oamenilor urmează Gheorghe Mischie, cu 13,72%, şi Ioan Marişescu, cu 11,50%, cota nehotărâţilor care declară că vor merge totuşi la vot situându-se la 23,45%.