Caraş-Severin, Romania

BOCŞA – Oraşul de la umbra Reşiţei are un muzeu cu exponate create exclusiv de un artist pentru care mai există o singură sală muzeală în toată lumea: la Vatican.

Ce-i drept, Muzeul „Constantin Lucaci – Spaţiu şi Lumină” n-a fost inaugurat chiar ieri pe meleaguri bocşene, ci în urmă cu doi ani şi jumătate, însă edificiul constituie un unicat în lume şi un motiv de mândrie pentru localnici. Şi asta pentru că doar Bocşa şi Vaticanul găzduiesc câte o sală muzeală dedicată lui Constantin Lucaci. Mai mult, artistul este singurul creator în viaţă căruia Vaticanul i s-au cerut piese pentru un astfel de muzeu, după cum ne spune Ioan Liuţ, managerul Casei de Cultură din Bocşa.

În plus, acesta ne-a dezvăluit faptul că, la finele anului trecut, Monitorul Oficial a donat eficiului cultural 140 de seturi de albume de artă, formate din câte două volume, dedicate operei lui Constantin Lucaci, ce cuprind, pe lângă sculpturi, şi fântâni cinetice pe care acesta le-a realizat, printre care se numără cele din Reşiţa, Brăila, Vaslui, Constanţa, Drobeta Turnu Severin şi Alba Iulia.

Maestrul sculpturii în oţel a donat 17 lucrări realizate din oţel inoxidabil pentru inaugurarea salonului de artă de la Bocşa. Creaţiile constituie cheia de boltă a muzeului. Toate lucrările erau deja la Bocşa în august 2011, pentru ca în iunie 2012 muzeul să-şi deschidă porţile. Tratativele dintre administraţia bocşeană şi maestrul Lucaci au fost facilitate mai ales de faptul că sculptorul „şi-a manifestat dorinţa de a dona Bocşei – locul său natal – lucrări în vederea realizării muzeului”, a după cum spunea pe atunci Gabriela Şerban, de la biblioteca oraşului.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu