Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Legea Sănătăţii, aflată în dezbatere publică, creează deja replici din partea unor organizaţii.Din data de 28 decembrie 2011, proiectul de act normativ se află în dezbatere publică, dar replicile nu au întârziat să apară. Există deja cel puţin două scrisori deschise care solicită factorilor de decizie modificări ale proiectului de lege.

Una este semnată de Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa, iar cealaltă, de Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România. Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa, cere ca proiectul de lege care vizează reforma sistemul de sănătate să fie pus în dezbatere publică pentru cel puţin patru luni de zile, pentru analize şi comentarii.

„Cred că introducerea sistemului de coplată şi celelalte modificări îngrădesc dur dreptul la viaţă al multora dintre angajaţi al căror venituri nu acoperă nevoile unui pachet de asigurări consistent“, a precizat Marian Apostol, preşedintele Cartel Alfa Caraş-Severin.

Am luat legătura cu preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, pentru a afla influenţele aduse de propunerea actului normativ în domeniul asigurărilor. „După aproape 12 ani de existenţă a caselor de asigurări avem o reţinere vizavi de ce se va întâmpla anul ăsta. Cele mai mari modificări pe care le aduce legea propusă spre dezbatere sunt legate de apariţia asiguratorilor privaţi. Prin aceasta se înţelege societăţi de asigurare cu capital românesc sau străin care încheie contracte cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în urma unor licitaţii. Ulterior, încheie contracte cu furnizorii de servicii medicale pentru acoperirea cel puţin a pachetului de servicii de bază. Ca şi noutate, pe lângă acea contribuţie obligatorie, a cărei cotă nu s-a modificat (5,5%), vom avea posibilitatea, pentru celelalte servicii medicale de care avem nevoie într-un episod de boală, să încheiem asigurările voluntare complementare. Vor dispărea casele judeţene, care vor fi reorganizate, iar legea permite ca acestea să devină asiguratori privaţi“, a precizat preşedintele director general al CJAS Caraş-Severin.

Există două condiţii pentru eligibilitatea asiguratorilor privaţi: să aibă minimum un milion de asiguraţi prin poliţe şi valoarea totală a poliţelor să fie de 250 de milioane de euro. „Sănătatea costă, iar populaţia trebuia educată pentru a înţelege acest lucru. Se lucrează la nivelul caselor judeţene de asigurări de sănătate la anumite amendamente ale legii. Unele modificări puteau fi făcute mai demult, în ideea că numărul persoanelor asigurate fără plata asigurărilor putea fi redus. Pe noul proiect de lege copiii vor fi asiguraţi doar dacă cel puţin un părinte este asigurat. Până la sfârşitul acestui an, categoriile de asiguraţi nu se modifică, dar din 2013… Sistemul va funcţiona până la sfârşitul anului 2012 fără multe modificări, ci doar cu introducerea coplăţii, acel tichet moderator de sănătate, apariţia posibilă a e-prescripţiei (reţete on-line pentru o bază de date comună între furnizor, farmacii şi casele de asigurări) şi implementarea cardului de sănătate naţional“, a mai amintit Mirela Zeman.

În fapt, introducerea asigurărilor private de sănătate ar putea duce la situaţia în care asiguratorul să refuze, în baza legii, să încheie contracte cu spitalele care nu ar aduce venituri. În aceste cazuri, refuzul ar putea duce la închiderea unităţii spitaliceşti.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu