Caraş-Severin, Romania

ZĂVOI – În ultima zi a lunii ianuarie, la Zăvoi a avut loc o şedinţă de consiliu local în care se anticipa că vor ieşi cel puţin scântei. Tensiunile erau alimentate de tot mai desele zvonuri care circulau în comună, conform cărora primarul Ion Scorobete s-ar opune proiectului firmei Alset Energy SRL, cea care intenţionează să construiască în zonă un număr de cinci microhidrocentrale.

Starea de spirit s-a inflamat cu atât mai tare cu cât reprezentantul societăţii Alset, Paul Albert Tayti, a depus la Primăria Zăvoi un dosar prin care solicita obţinerea autorizaţiei de construire pentru amplasamentul de pe Bistra Mărului, document pe care edilul-şef al comunei a refuzat să-l semneze.

Unii consilieri au interpretat gestul primarului ca pe unul care se opune acestei investiţii, care ar aduce, anual, 1,5 milioane de euro la bugetul comunei Zăvoi, deoarece Consiliul Local este asociat cu Alset Energy, deţinând 7% din capitalul social. Urmare a acestei stări de lucruri, joi, 31 ianuarie, în cadrul şedinţei Consiliului Local, după epuizarea tuturor punctelor aflate pe ordinea de zi, a fost luată în discuţie şi cererea depusă de reprezentantul societăţii Alset, de obţinere a autorizaţiei de construire pe amplasamentul Bistra Mărului. Paul Albert Tayti şi-a motivat solicitarea prin faptul că amânarea semnării documentelor înseamnă bani pierduţi pentru Alset Energy, pe de o parte, iar obţinerea avizului ar fi necesară şi pentru deschiderea liniei de creditare din partea băncilor elveţiene, pentru finanţarea proiectului.

În plus, a mai spus Paul Tayti, societatea pe care o reprezintă întâmpină dificultăţi şi din altă direcţie, amintind că, de mai bine de un an şi jumătate, aşteaptă Acordul de mediu din partea Asociaţiei „Altitudine” Arad, un document care nu mai vine şi care, de asemenea, blochează proiectul.

Dezbaterea cererii a împărţit consilierii prezenţi la şedinţă în două tabere, una mai vocală decât cealaltă. Pe de o parte, Gavrilă Tuşteanu şi Dorel Cârdei cereau sprijinirea necondiţionată a proiectului, în vreme ce viceprimarul Ilie Marica şi avocatul din partea aparatului primarului, Bebe Dana, îndemnau la respectarea legalităţii. „Noi ne-am întrunit pentru trimiterea documentaţiei la structura de specialitate a Consiliului Judeţean, care va verifica respectivele acte şi va trimite un aviz. Noi nu o putem verifica, pentru că suntem parte. Avizul este favorabil dacă se întrunesc condiţiile necesare. Noi nu suntem superiori structurii de specialitate a Consiliului Judeţean. Ei citesc, studiază, şi ce hotărăşte Consiliul Judeţean, aia facem”, a spus Ilie Marica.

„Avizul se dă în anumite condiţii. Dacă acestea nu sunt întrunite, şi totuşi documentul este semnat, cel care a făcut asta este pasibil de amendă contravenţională de până la 30.000 de lei (300 de milioane de lei vechi). Dumneavoastră aveţi obligaţia să verificaţi dacă documentaţia care stă la baza procedurii de autorizare întruneşte condiţiile impuse”, a spus şi avocatul Bebe Dana. Cum nici măcar prima dintre condiţii nu era îndeplinită, primarul Ion Scorobete a cerut amânarea discuţiilor până când societatea Alset Energy îşi va reface documentaţia conform legii.

„Eu v-am cerut să-mi daţi o mână de ajutor, nu v-am forţat mâna niciodată şi nici nu impun, şi nici nu vă rog să votaţi o autorizaţie de construire pentru interesul comun. Dacă nu doriţi, pentru mine va fi mai greu, am să mai fac iarăşi zeci de drumuri, voi consuma alte resurse materiale, şi din timpul meu personal, pentru anumite aprobări… Asta este. Dacă această hotărâre a dumneavoastră ne permite să ne jucăm de-a rivalităţile politice, asta este situaţia. Cum consideraţi… Ni s-a reproşat că nu ne-am apucat de lucru. Nu pentru că nu am vrut, ci pentru că nu am putut din cauza unui ONG, „Altitudine”, care s-a găsit acum să facă legea. Plătim 3.800 de euro la Apele Române… De trei ori a greşit până acum Romsilva cu schimbul de terenuri… Eu ştiu că tot ceea ce a ţinut de Consiliul Local Zăvoi s-a îndeplinit. Dacă situaţia este cu un picior în legalitate şi cu unul în aer, cum a spus domnul avocat Dana, asta este, ne vom asuma răspunderea”, a spus şi Paul Tayti.

Concluzia finală a tras-o juristul Primăriei Zăvoi, Firuţ Mihuţ. „Toată lumea vrea ca acest proiect să se realizeze, pentru că e benefic pentru comunitate: va aduce beneficii la bugetul local în momentul în care toate microhidrocentralele vor funcţiona la capacitatea pentru care au fost proiectate. Problema primarului Ion Scorobete constă în aceea că s-a primit o cerere din partea societăţii Alset Energy, prin care s-a solicitat eliberarea autorizaţiei de construire pentru amenajarea hidrotehnică de pe Bistra Mărului. În acest sens, s-a depus o documentaţie. Domnul primar, împreună cu aparatul de specialitate au studiat cererea şi au considerat că lipsesc anumite avize, anumite acorduri care să stea la baza emiterii respectivei autorizaţii. Scopul pentru care domnul primar v-a prezentat acest întreg dosar a fost acela de a vă aduce la cunoştinţă faptul că, aşa cum este, acum, cererea, este depusă prematur, deoarece nu există acordul de principiu, încă nu este clarificată situaţia juridică a terenurilor. A se semna autorizaţia de construire pe baza documentelor care există în dosar, ar conduce la sancţionarea contravenţională a primarului, pentru că răspunderea este a celui care semnează. De aceea domnul primar a vrut să vă informeze cu privire la acest raport. E adevărat, comisia noastră de specialitate, de urbanism, va cere un aviz, respectiv primarul. Se va depune această documentaţie, împreună cu cererea de eliberare a avizului de construire, la Consiliul Judeţean, care probabil că va emite avizul, în care vor exista probabil nişte puncte, puncte care trebuie cuprinse în autorizaţia de construire, şi care trebuie duse la îndeplinire înainte de emiterea autorizaţiei. Problema care s-a pus e că în Legea 50 sunt stabilite etapele de emitere a autorizaţiei de construire, iar etapele pornesc de la emiterea certificatului, obţinerea titlului de proprietate asupra terenului etc. Concluzia e că mai trebuie aduse nişte documente. Eu nu cred că domnul primar, în momentul în care le va primi, se va mai opune, pentru că ar intra în sfera abuzului în serviciu”. La toate acestea, Paul Tayti a răspuns simplu: „E în regulă. Este adevărat”.

Pentru a merge mai departe, proiectul amenajării microhidrocentralelor de pe Bistra Mărului trebuie să aştepte avizul de la structura de specialitate a Consiliului Judeţean Caraş-Severin. După aceea, probabil Consiliul Local Zăvoi va emite autorizaţia de construire, cu o clauză de neîncepere a lucrărilor până la obţinerea avizului de mediu de la Asociaţia „Altitudine”, caz în care se va putea realiza doar organizarea de şantier, restul lucrărilor la cele două microhidrocentrale trebuind să stea la mâna asociaţiei arădene. Din nou, la mâna zeului „Altitudine“!

Gabi Berger

Adaugă comentariu