Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – ITM a făcut publice datele privind numărul persoanelor decedate la serviciu dar şi suma amenzilor aplicate pentru munca la negru.

În primele zece luni ale anului, doisprezece cărăşeni au decedat în urma accidentărilor suferite la locul de muncă, cu şase mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a lui 2013. Din datele prezentate de Inspectoratul Teritorial de Muncă, în perioada ianuarie – octombrie 2014, pe raza judeţului s-au produs 41 de evenimente (mai puţine cu 8 faţă de 2013), soldate cu 45 de accidentaţi (în scădere cu 4 faţă de 2013), din care 12 accidentaţi mortal. Tot pe primele zece luni ale anului 2014 au fost înregistrate trei cazuri de boală profesională, faţă de 12 raportate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Domeniile de activitate ale angajatorilor unde s-au produs decesele sunt: comerţ, recuperare materiale, construcţii, transporturi, exploatări forestiere, construcţii instalaţii electrice, construcţii metalice.

În aceeaşi perioadă, pentru folosirea muncii la negru au fost sancţionaţi, cu amendă în valoare de 1.160.000 de lei, un număr de 79 de angajatori. La aceştia lucrau fără forme legale 238 de persoane, din care 69 erau femei. Prin urmare, conform inspectorului-şef Eugenia Florica Mihăescu, ITM a înaintat organelor de cercetare opt denunţuri penale pentru angajatorii care au primit la muncă mai mult de cinci persoane fără forme legale, şi un denunţ penal pentru un angajator care, având încadrate în muncă persoane minore, nu a respectat timpul de lucru pentru acestea. De remarcat că în primele zece luni ale anului 2013, pentru cele 203 persoane depistate nedeclarate, din care 65 femei, au fost sancţionaţi 131 de angajatori. La acea dată, valoarea amenzilor ridicându-se la suma de 1.700.000 de lei.

Adaugă comentariu