Caraş-Severin, Romania

BERZOVIA – Miercuri, 10 iulie, de la ora 19, în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia din Timișoara, va avea loc vernisajul expoziției „Berzovia – un castru de legiune la marginea imperiului. Berzobis și urbanistica Daciei Romane”.

Obiectele arheologice expuse (cu precădere țigle și cărămizi) provin în special din castrul de legiune Berzobis, șantier arheologic unde au făcut cercetări specialiști de la Muzeul Național al Banatului și Muzeul Banatului Montan Reșița. Alte cărămizi provin din castrul Tibiscum (Jupa, jud. Caraș-Severin). În 15 postere sunt înfățișate aspecte din timpul săpăturilor, planuri și reconstituiri din Berzobis (Berzovia, jud. Caraș-Severin), Sarmizegetusa (Sarmizegetusa, jud. Hunedoara), Apulum (Alba-Iulia) și Napoca (Cluj-Napoca).

Cercetarea științifică a castrului de la Berzovia a început în anii 1961-1962. Săpăturile arheologice au fost reluate începând cu anul 1998 de Florin Medeleţ, Ovidiu Bozu şi Alexandru Flutur. Unele săpături de salvare au fost realizate de-a lungul timpului de Fl. Medeleţ, R. Petrovszky (1972), O. Bozu, D. Rancu (2004), Dumitru Țeicu, Al. Flutur, D. Rancu (2012). Ultima campanie de cercetare arheologică sistematică a avut loc în 2017 (Dumitru Țeicu, Al. Flutur și Ana Cristina Hamat). Pentru cei care nu ştiu, cercetările de la Berzovia au fost multă vreme o prioritate pentru regretatul cercetător Dumitru Ţeicu.

Pe timpul lui Traian, în tot imperiul castrele de legiune devin tot mai asemănătoare cu orașele, caracteristica principală în acest sens fiind monumentalitatea clădirilor, spun organizatorii expoziţiei. Aceasta va putea fi vizitată în perioada 10 iulie – 4 august, de marți până duminică, între orele 10 – 18.

L.A.

Adaugă comentariu