Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – În perioada 9-12 martie, oraşul-staţiune va găzdui ediţia cu numărul 42 a Simpozionului Internaţional de Arheologie şi Istorie „In Memoriam Constantini Daicoviciu”, manifestare organizată de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Anul acesta, la acțiune vor lua parte 102 invitați.

„Am reuşit, până acum, să atragem atenţia asupra acestui mare eveniment, și putem spune că simpozionul este cel mai important eveniment ştiinţific din partea de vest a țării, și asta datorită faptului că, an de an, la această manifestare au participat delegaţii din străinătate, iar noi am reuşit să ne ridicăm la nivelul cerinţelor în plan internaţional. Ediția din acest an are loc în staţiunea de pe Valea Cernei, Primăria Băile Herculane fiind partenerul nostru, deoarece anul trecut, după mai bine de 250 de ani, am descoperit primele bazine romane, după ce aceste descoperiri au fost făcute de austrieci. Și aș vrea să adaug că județul Caraş-Severin are, din punct de vedere al patrimoniului, un potenţial la care foarte puţine judeţe se pot înscrie, iar ceea ce reprezintă pentru Banat potenţialul istoric al Caraş-Severinului este enorm, 90 la sută dintre vestigiile din această parte de ţară aflându-se pe teritoriul judeţului nostru. Este, şi o spun din nou fără falsă modestie, leagănul civilizaţiei româneşti din vestul României, iar Caransebeşul, ca localitate, chiar dacă, în privinţa populaţiei, nu este la nivelul altor centre urbane din România, iată că reuşeşte să organizeze un simpozion internaţional care, sunt sigur, atrage invidia marilor oraşe din ţară”, a spus Adrian Ardeţ, directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din municipiu.

Tema din acest an a simpozionului este „Viaţa după naştere, Război, Căsătorie”. În primele zile, comunicările sunt structurate pe trei secţiuni – Arheologie, Studii clasice şi Istorie –, iar în 12 martie va avea loc o excursie tematică la Cazanele Dunării.  Dintre cei 102 participanţi – a declarat Cristina Moisă, purtător de cuvânt al muzeului caransebeşean, în cadrul unei conferințe de presă susținute luni, 7 martie –, 26 la sută sunt invitaţi din afara ţării: 11 din Serbia, câte patru din Croaţia şi Polonia, două persoane sunt din Bulgaria, iar două din Franţa. Noutatea din acest an este conferită de prezența unei participante din Grecia, de la Universitatea din Tessalonic. De asemenea, va mai fi prezent la simpozion un invitat de la Institutul de Studii Balcanice din cadrul Regiunii Autonome Kosovo.  Tot ca o noutate pentru acest an este şi participarea gratuită la manifestare a masteranzilor, doctoranzilor şi studenţilor, a mai spus Cristina Moisă.