Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi se organizează cursuri pentru prestatori de servicii turistice, absolvenţii pleacă din ţară.

Atât în sistemul public de învăţământ, cât şi în cadrul unor proiecte, în ultimii ani au fost organizate mai multe serii de cursuri pentru meserii în domeniul turismului. Cu toate acestea, absolvenţii fie nu au ocupat locuri de muncă în domeniul pentru care s-au pregătit, fie au ales să muncească în străinătate, contra unui salariu net superior.

„Toţi tour-operatorii ştiu că, în realitate, calificarea celor care muncesc în turismul cărăşean este undeva la 40%. O cauză meschină este aceea că angajatorii preferă să aibă în unitate muncitori necalificaţi, pentru a a-i plăti mai puţin. Avantajele celor calificaţi (care au şi cunoştinţe de limbi străine) sunt legate de posibilitatea de a munci în staţiuni de lux, pe vase de croazieră sau la hoteluri cu renume, şi asta dintr-o motivaţie financiară explicabilă. În judeţ, discutăm de un turism sezonier şi atunci se încearcă reducerea cheltuielilor cu personalul în extrasezon”, ne-a declarat Daniel Laţcu, preşedintele filialei cărăşene a Asociaţiei Naţionale pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural.

Proiecte pentru dezvoltarea resurselor umane (POSDRU) au prevăzut calificări pentru turism, la fel ca şi sistemul public de învăţământ profesional şi tehnic. Dacă meseriile cum ar fi bucătar, ospătar sau chelner au mare căutare în străinătate, cea de administrator de pensiune este dedicată celor care au o afacere în ţară. „Din păcate, la noi, pentru reducerea cheltuielilor, administratorul este şi om bun la toate, şi cameristă şi recepţioner. Ar trebui inoculată o cultură a turismului şi un pol al calificării în domeniu, în condiţiile în care solicitările sunt în creştere”, a mai amintit Laţcu.

Flavius Rotariu