Caraş-Severin, Romania

COPĂCELE – O parte din locuitorii comunei Copăcele intră în rândul lumii. Cealaltă mai are de aşteptat încă vreo câţiva ani.

Demarate în urmă cu aproape trei ani, lucrările la reţeaua de apă şi canalizare din comuna Copăcele şi satul aparţinător acesteia, Ohaba-Mâtnic, au fost recent finalizate. Şi chiar dacă nici o gospodărie nu a fost încă racordată la cele două reţele, acest lucru urmând a se face abia peste o lună, de aceste facilităţi vor beneficia aproximativ 200 de familii. Cele două lucrări se înscriu în cadrul unui proiect mai amplu, în valoare de 2,5 milioane de euro, care se derulează prin Măsura 322 – „Renovarea şi dezvoltarea satelor“.

Totodată, din valoarea totală a proiectului au mai fost alocate fonduri şi pentru modernizarea şi reabilitarea Căminului cultural din Copăcele şi, tot aici, pentru înfiinţarea unui centru after-school, care este deja funcţional, şi în cadrul căruia îşi desfăşoară activităţile extracurriculare aproape 60 de elevi.

„În căminul din Copăcele se ţin deja nunţi şi alte evenimente de acest gen, şi mă bucur că lucrările au ieşit exact aşa cum ne-am dorit. Pe viitor, mi-aş dori ca elevii care vin în acest centru after-school să beneficieze şi de o masă caldă. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă am încheia un contract de colaborare cu o firmă de catering, care să le livreze zilnic prânzul copiilor. Numai că acest proiect costă bani, de care noi nu dispunem momentan. Însă, nu abandonăm ideea“, ne-a declarat primarul din Copăcele, Ion Hîrţaucă.

Tot cu bani europeni, prin Măsura 322, administraţia locală a reuşit reabilitarea tronsonului de drum dintre Ohaba-Mâtnic şi Ruginosu, precum şi asfaltarea străzii principale din localitatea Ruginosu.

Ca proiecte de viitor, primarul are în vedere introducerea apei şi a reţelei de canalizare şi în celelalte două sate aparţinătoare comunei, Zorile şi Ruginosu. „Priorităţile mele sunt cele două localităţi rămase fără apă şi canal, pentru care sper să reuşesc să atrag fonduri europene. Nu acum, ci anul viitor, odată cu demararea noului Program pentru Dezvoltare Rurală 2014 – 2020“, a concluzionat Hîrţaucă.

Roxana Bălan Nafiru

2 Comments

  1. Satenii care au apa potabila de la retea si nu au canalizare, platesc mc de H2O cu canalizarea inclusa ? Factura mea, arata ca da..si intrebarea este, de ce?

  2. Nu inteleg daca tot le-a facut retea cu apa, de ce nu au pus contoare in fata fiecarei case, de fapt nu exista nici un contor montat! Probabil Dorel a lucrat si la copacele.

Adaugă comentariu