Caraş-Severin, Romania

RUDĂRIA – Tabăra a prilejuit copiilor cunoașterea și promovarea zestrei populare transmisă de înaintașii lor.

Pentru cei 25 de copii din satul Eftimie Murgu, participanți la programul educațional „Tabăra din Inima Satului” derulat de Episcopia Caransebeșului, activitățile derulate în cadrul taberei au constituit un bun prilej de redescoperire a tradițiilor populare specifice satului lor.

Cea de-a zecea tabără din vara aceasta, desfășurată în comuna din Valea Almăjului, în perioada 26-29 iulie, a adus, la fel ca și în celelalte sate participante, sărbătoare în comunitate, o sărbătoare destinată în special copiilor și tinerilor. În cadrul programului taberei un loc aparte l-a ocupat promovarea specificului etno-folcloric al zonei, atât în cadrul serilor tematice, cât și în cadrul atelierelor de creație artistică.

Un moment important al taberei l-au constituit atelierele artistice derulate la una dintre morile pe apă de pe Valea Rudăriei – moara „Viloanea”. Aici, copiii au îmbinat pictura pe piatră de râu cu realizarea de tablouri din flori de munte, dar și cu împletirea „ștrimfilor“ – obicei păstrat încă de femeile mai în vârstă din comunitate. De asemenea, copiii, alături de voluntarii sosiți din mai multe zone ale județului, au vizitat morile din complexul mulinologic de pe Valea Rudăriei, beneficiind și de demonstrații despre funcționarea acestora. „Ne-a impresionat în mod deosebit că majoritatea băieților prezenți în tabără, deși la vârste mici, știau să prezinte și să explice în detaliu modul de funcționare a morilor pe apă și întregul proces de obținere a făinei. Cu toții au spus că știu aceste lucruri de la bunicii lor, semn că morile de la Rudăria nu au doar însemnătate turistică deosebită, ci își găsesc încă rostul în viața de zi cu zi a localnicilor”, a subliniat părintele Mihai Ciucur.

Următoarea tabără se desfăşoară la Poiana Mărului, pentru copiii din comuna Zăvoi, în perioada 7-9 august 2019.

L.A.