Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – A început înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen a Bacalaureatului 2014. Această etapă se desfăşoară până în data de 30 mai, dată la care absolvenţii de liceu vor finaliza cursurile.

Din promoţia curentă, 3.224 de elevi vor susţine în acest an examenele de final de liceu. Numărul efectiv de elevi înscrişi va fi comunicat ulterior după perioada de înscriere. După cum ne-a informat prof. Ion Chiosa, în Caraş-Severin Bacalaureatul se desfăşoară în 27 de centre de examen pentru evauarea competenţelor lingvistice şi digitale şi două centre zonale de evaluare pentru probele scrise cu opt centre de examen şi patru subcomisii arondate.

La Colegiul Naţional „Traian Lalescu” Reşiţa vor fi arondate cinci unităţi de învăţământ cărăşene. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” Moldova Nouă, Liceul Teoretic „General Dragalina” Oraviţa, Liceul „Hercules” Băile Herculane, Liceul Tehnologic „Dacia” Caransebeş şi Liceul Teoretic „Traian Doda” Caransebeş.

De asemenea, la Liceul de Arte „Sabin Păuţa” din Reşiţa vor da Bacalaureatul absolvenţii Colegiului Economic al Banatului Montan Reşiţa, Colegiului Naţional „Mircea Eliade” Reşiţa şi absolvenţii Liceului Teoretic „Diaconovici-Tietz” Reşiţa.

Examenul de Bacalaureat este modalitatea de evaluare a competenţelor, a nivelului de cultură generală şi de specializare, atins de absolvenţii de liceu. Dreptul de a susţine Bacalaureatul îl au elevii care au promovat învăţământul liceal, indiferent de forma de învăţământ. Promovarea examenului permite accesul în învăţământul superior, în conformitate cu condiţiile generale şi specifice stabilite în acest sens. De asemenea, este important de ştiut faptul că absolvenţii de liceu cu sau fără diplomă de Bacalaureat se pot înscrie şi îşi pot continua studiile în învăţământul postliceal (nivel 3 avansat de calificare profesională). În urma promovării examenului de Bacalaureat, absolventului i se eliberează diploma.

Candidaţii au dreptul să susţină examenul de final de liceu, fără taxă, de cel mult două ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unor taxe. Astfel, candidaţii din promoţiile anterioare, care au susţinut de cel puţin două ori examenul de Bacalaureat şi care se prezintă la toate probele, achită suma de 230 lei. În celelalte cazuri, stabilirea sumei de plată se face diferenţiat, în funcţie de numărul probelor pe care le susţine candidatul. Candidaţii care au participat, dar nu au promovat examenul de Bacalaureat în sesiunile organizate începând cu anul 2003, pot solicita recunoaşterea unora dintre probele promovate în anii menţionaţi.

Lavinia Predescu

Adaugă comentariu