Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cu multă migală şi răbdare, câteva tinere din Reşiţa au confecţionat ornamente de Crăciun din materiale reciclabile.

Aer de sărbătoare, joi, la Centrul de Carte „Banatica” din Reşiţa, printre invitaţi numărându-se profesoarele Augustina Roman şi Claudia Bulzan, de la Colegiul Tehnic Cărăşan, însoţite de câteva eleve. Pe durata a două ore, fetele, sub atenta îndrumare a Augustinei Roman, au confecţionat podoabe pentru brad din materiale reciclabile. Pentru realizarea ornamentelor, fetele s-au folosit de lână, panglică, conuri de brad, beţişoare de scorţişoară, dar şi de inelele sticlelor de plastic, adunate în lunile de vară.

Astfel, fetele au croşetat figurine în diverse culori, pe care bibliotecarele de la „Banatica” le vor face cadou colaboratorilor şi utilizatorilor fideli ai bibliotecii. Pentru a întregi atmosfera de sărbătoare, fetele, îmbrăcate în port popular, au colindat, aşa cum se întâmpla pe vremuri în şezătorile de la sat. Nu au lipsit de pe masă nici nucile şi nici „piţărăii”, covrigii pe care-i primesc colindătorii în seara de Ajun.

„Între noi şi Biblioteca Judeţeană «Paul Iorgovici» există un pateneriat încă din vară, şi care se va derula pe o perioadă de trei ani. Prin aceste activităţi de voluntariat, pe care le derulez în colaborare cu profesoara Claudia Bulzan, îmi doresc să reînviem tradiţiile şi obiceiurile de odinioară. Astăzi (12 decembrie – n.r.), de exemplu, făcând apel la mijloacele modeste de care dispunem, confecţionăm podoabe de brad, aducând în prim-plan o activitate, credem noi interesantă, tricotatul. Şi pentru a fi în ton cu lumea de astăzi, am încercat să şi reciclăm, astfel că în realizarea acestor decoraţiuni folosim materiale pe care alţii le aruncă”, ne-a declarat prof. Augustina Roman.

De cealaltă parte, gazdele evenimentului s-au arătat încântate de creativitatea grupului de la Colegiul Tehnic Cărăşan. „Biblioteca Judeţeană desfăşoară în spaţiul ei tot felul de activităţi. Nu numai cele legate de carte, aşa cum ne-am obişnuit concetăţenii, ci suntem deschişi la tot felul de idei, cum este cea expusă astăzi de elevele Colegiului Tehnic Cărăşan, în cadrul căreia încercăm să reînviem tradiţii şi meşteşuguri tradiţionale aproape uitate”, ne-a declarat bibliotecara Eugenia Burileanu. Activitatea de ieri se înscrie în cadrul manifestării „Zilele Bibliotecii Judeţene Paul Iorgovici”.

Roxana Bălan Nafiru

1 Comment

Adaugă comentariu