Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa a organizat în data de 9 iulie 2013 la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” adunarea de bilanţ a celui de al 26-lea an de activitate.

Preşedintele asociaţiei, Erwin Josef Ţigla, a prezentat în limba germană bilanţul acesteia pe perioada 12 iulie 2012 – 9 iulie 2013, perioadă în care au fost organizate sau coorganizate un număr de 243 de manifestări. Din rândul acestora se remarcă cele din cadrul „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan” (în octombrie 2012, cea de a XXII-a ediţie), al „Zilelor Literaturii Germane la Reşiţa” (în aprilie 2013, cea de a XXIII-a ediţie) al „Paradei Portului Popular German la Reşiţa” (din care două ediţii, cea de a XIX-a în 5 august 2012, şi cea de a XX-a, în 16 iunie 2013) şi al concursului cu caracter internaţional „Copiii desenează ţinutul natal” (continuarea ediţiei a XI-a). În cele 243 de manifestări sunt cuprinse şi cele 23 de manifestări cu caracter religios precum şi 53 de expoziţii.

Din 19 noiembrie 1987, de când asociaţia funcţionează, au fost organizate sau coorganizate până în prezent în total 3.278 de manifestări.

În acest an de activitate, Asociaţia a editat un număr de patru titluri de carte, două CD-uri, 13 plicuri filatelice ocazionale şi 16 ştampile poştale ocazionale, dedicate diferitelor evenimente deosebite. De asemenea, a fost realizată o medalie dedicată celor 25 de ani de activitate ai Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulților din Reşiţa.

Revista lunară „Echo der Vortragsreihe” („Ecoul Asociaţiei”) apare neîntrerupt începând cu 1 februarie 1990. În luna iulie 2013 a ajuns la numărul 283. De asemenea au apărut un număr de 85 de ediţii speciale dedicate diferitelor evenimente deosebite ale etniei germane din Banatul Montan. Periodicul „împreună, miteinander, együttesen” a apărut până în prezent de 36 de ori, din care două numere în acest an de activitate. Buletinul informativ „Info” a apărut în noiembrie 2012, numărul total de apariţii ale acestuia fiind de şapte.

După prezentarea bilanţului a urmat un program cultural-artistic cu formaţia de dansuri populare germane „Enzian” (coordonatori: Marianne şi Nelu Florea), formaţia muzicală „Banater Bergland” (coordonator: ing. Karl Ludwig Lupşiasca) şi cu corul „Franz Sturmer” (dirijor: Elena Cozâltea), toate din Reşiţa. De asemenea au fost expuse desene şi sculpturi realizate de către cele două cercuri: de pictură, condus de Doina şi Gustav Hlinka („Deutsche Kunst Reschitza”), respectiv de sculptură, condus de George Molin („Jakob Neubauer”), ambele funcţionând în cadrul organizaţiei germane din Reşiţa.