Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Caransebeşul este tot mai aproape să aibă din nou o unitate de aviaţie, ce ar putea deservi întreaga zonă.

O delegaţie a Inspectoratului General de Aviaţie s-a aflat marţi şi miercuri la Caransebeş pentru o nouă rundă de evaluare a posibilităţilor privind înfiinţarea unei unităţi militare de aviaţie pe aeroportul din municipiu. Unitatea ar urma să prindă contur in luna octombrie şi va avea în dotare elicoptere puternice care să intervină în zona montană, în baza programului aprobat în CSAT, de înfiinţare la nivel naţional a unor centre regionale pentru intervenţie alpină.

Mai mult, unitatea va avea în subordine inclusiv activităţi SMURD şi aparate de zbor pentru Poliţia de Frontieră. Autorităţile locale speră ca şi personalul angajat să fie din zonă, mai ales ca aici există piloţi militari care sunt în prezent detaşaţi la Timişoara.

Primarul Marcel Vela a declarat că pe lângă toţi aceşti factori există şi deschidere din partea Consiliului Judeţean Caraş-Severin, proprietarul suprafeţelor de teren şi al hangarelor. S-a ajuns la un consens şi Primăria va renunţa la hangarul şi biroul pe care le are acum în administrare pentru Aeroclub, le va restitui Consiliului Judeţean, care să le transfere mai departe la MAI, iar pentru Aeroclub va primi înapoi hangarul pe care l-a avut la înfiinţarea sa, în anul 2008.

Vor mai fi transferate la MAI inclusiv o platformă betonată pentru decolare-aterizare cu destinaţie de heliport, şi cinci pentru parcarea elicopterelor din dotare şi pentru avionul SMURD.

„Depunem eforturi la nivel politic şi administrativ ca să se reia la Caransebeş şi actvitatea Romatsa, pentru coordonarea activităţii de zbor”, a explicat primarul Marcel Vela, după întâlnirea cu delegaţia Ministerului Afacerilor Interne. Edilul a adăugat că, alături de conducerea Consiliului Judeţean, speră să găsească înţelegere şi la concesionarul aeroportului, mai ales că o revigorare a activităţii de zbor ar putea însemna şi o relansare economică pentru această societate.

Vela crede că unitatea militară de aviaţie a MAI ar fi de folos nu doar Caransebeşului, ci şi întregii zone a Banatului Montan, cu premise ca intervenţia alpină să fie extinsă, la nevoie, în tot vestul României.

Pentru stabilirea detaliilor, edilul municipiului a avut joi o întâlnire la Bucureşti cu ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe.

Lidia Almăjanu

2 Comments

  1. Ar putea sa ce? Sa transporte ranitii la Bucuresti, unde spaga este atat de mare pentru operatie si timpul atat de scurt ca sansa de supravietuire scade dramatic. E bun si elicopterul pentru judet dar prioritar este sa se doteze cabinetele cu tehnica avansata, nu sa mearga omul la Timisoara ca aici e jale mare la ortopedie. Maine-poimaine suntem regiune.

    • Felinarul e pus sa lumineze calea trecatorului nu sa se sprijine betivii de el!

Adaugă comentariu