REŞIŢA – Majoritatea reclamaţiilor făcute vizavi de apă sunt întemeiate. Totuşi, gradul de satisfacere a consumatorilor tinde spre 100%.
Operatorul judeţean de apă se mândreşte cu un grad total de satisfacţie a clienţilor de 91,38%. Evident, este vorba despre clienţii instituţii publice şi agenţi economici, situaţia fiind analizată pentru perioada octombrie 2013 – ianuarie 2014. În privinţa modului în care sunt sau nu satisfăcuţi clienţii casnici, însă, n-au fost prezentate cifre. Cert este că oamenii care s-au adresat redacţiei s-au plâns în primul rând de întreruperile în furnizarea apei potabile, după care au urmat cei care au criticat felul în care funcţionează sau nu sistemul de canalizare, dar şi modul în care pot discuta cu personalul societăţii. Potrivit AquaCaraş, anul trecut au fost înregistrate 2.914 reclamaţii, doar patru dintre acestea dovedindu-se a fi neîntemeiate. Din cele 2.914 rămase, cele mai multe, totalizând 2.058, au vizat sistemul de canalizare, numărul reclamaţiilor vizând reţeaua de apă şi branşamentele fiind considerabil mai mic, de 527.
Un număr de 154 de plângeri înregistrate au reclamat lipsa de presiune, iar 17 – calitatea apei. Cel mai grav este însă că un număr de 138 de reclamaţii care s-au dovedit a fi întemeiate au vizat modul de funcţionare a contoarelor branşamentelor, în vreme ce alte 16 au vizat problemele de facturare. Un număr de zece reclamaţii n-au fost soluţionate în intervalul amintit, însă cei de la AquaCaraş se mândresc cu faptul că cele mai multe dintre solicitări (91,96%) au fost soluţionate în mai puţin zece zile de la depunere. De fapt, timpul de rezolvare a plângerilor a fost de până la zece zile în 2.676 de cazuri, cuprins între 11 şi 20 de zile în 221 de cazuri, respectiv între 21 şi 30 de zile în trei cazuri. Potrivit reprezentanţilor societăţii, nu au existat cazuri de plângeri soluţionate în termen mai mare de 30 de zile.
Revenind, mulţi cărăşeni s-au plâns redacţiei în legătură cu întreruperile frecvente în furnizarea apei potabile. Ei, bine, AquaCaraş nu ne spune câte întreruperi au operat, ci doar câte au fost anunţate. Astfel, în 2013, au fost emise 89 de informări cu privire la oprirea furnizării apei potabile. În cazul unui număr de 25 dintre ele a fost vorba despre întreruperi programate, cinci dintre acestea fiind generate de întreruperi ale alimentării cu energie electrică, în vreme ce alte 31 de anunţuri au fost făcute în urma unor avarii apărute la reţeaua de distribuţie a apei potabile.
În total, 65 de informări de oprire au fost făcute pentru Reşiţa, 15 pentru Anina, zece pentru Caransebeş, patru pentru Bocşa, două pentru Băile Herculane şi câte una pentru Moldova Nouă şi Oraviţa. „Comparând situaţia anunţurilor de oprire din 2013 cu cea din 2012 se observă o creştere de la 82 la 89 de anunţuri, în condiţiile în care activitatea de mentenanţă proactivă a sistemelor de apă-canal a fost intensificată”, se arată în raportul de activitate al societăţii.
Antoniu Mocanu