Caraş-Severin, Romania

Sute de oameni au protestat miercuri, 30 martie 2011, în centrul oraşului Anina împotriva deciziei Ministerului Sănătăţii de a închide spitalul, instituţie la care s-au tratat nu doar locuitorii de aici ci şi din Valea Almăjului. Locuitorii susţin că, odată cu închiderea spitalului, „guvernanţii ne-au luat totul“, şi că un spital nu se închide dacă nu se pune ceva în loc. Recent, Ministerul Sănătăţii anunţa că printre spitalele din judeţ ce ar fi afectate va fi şi cel din Anina.

Viceprimarul din Anina: „Am făcut tot ce se poate“

Proteste la Anina
Locuitorii din Anina au protestat marţi

Autorităţile din Anina sunt supărate pentru faptul că oamenii cred că acestea nu au făcut nimic pentru a împiedica aşa ceva. „Am făcut tot ce s-a putut. Însă Ministerul Sănătăţii a procedat în stil diabolic, adică nu a spus nici că îl desfiinţează, nici că îl reprofilează, a spus doar că de la 1 aprilie Casa de Sănătate nu va mai încheia contract cu spitalul. Şi aşa ne-a lăsat să ne prindem singuri în laţ“, ne-a declarat viceprimarul Aninei, Nicolae Radu. Aşadar, Spitalul Orăşenesc Anina se va închide, iar de la 1 aprilie cele peste 40 de cadre medicale nu mai sunt plătite de nimeni. Prezent la proteste, directorul DSP Caraş-Severin, Dragoş Luca, le-a promis autorităţilor că vor găsi o soluţie pentru asigurarea măcar a unui centru de permanenţă sau fiecare medic specialist să facă ambulatoriu pe specialitatea lui. Ar mai exista soluţia privatizării, însă cine are banii necesari pentru aşa ceva?

Primaria Anina a trimis adresa la Minister

Primarul Aninei, Gheorghe Neicu, a trimis şi la Ministerul Sănătăţii o adresă, însoţită de semnăturile locuitorilor oraşului, prin care se contestă această decizie de a lăsa fără sprijin spitalul din oraş. În plus, primăria a dat în judecată Ministerul Sănătăţii pentru faptul că, datorită acestei decizii, s-au pierdut un milion de euro, bani obţinuţi pentru un proiect de reabilitare a unităţii sanitare. „Acelaşi minister care a spulberat orice şansă pentru această unitate ne încuraja anul trecut să facem proiecte de reabilitare. Şi am făcut. Acum de unde recuperăm banii cheltuiţi cu acel proiect? Sperăm ca prin instanţă să-i redobândim“, ne-a mai spus viceprimarul Radu.

Anina cere sprijinul Austriei şi Ungariei!

Pentru ca spitalul să se reprofileze, aşa cum voia ministrul Sănătăţii, e nevoie de investiţii, însă Guvernul României interzice autorităţilor să le facă şi nici nu le acordă sume pentru aşa ceva. Iar în bugetul Primăriei Anina nici nu au fost cuprinse astfel de cheltuieli. „Păi acum ce facem? Renunţăm la puţinii bani alocaţi centrelor de copii, la cei alocaţi educaţiei, culturii, pentru a-i investi în azil? În plus, Consiliul Local nici nu a aprobat închiderea spitalului. Oricum, haosul e total. Şi pentru că în urmă cu 100 ani Imperiul Austro-Ungar a construit Spitalul Orăşenesc Anina, iar spitalul încă se află în evidenţele lor, primăria a solicitat, oficial, sprijin Guvernelor Austriei şi Ungariei. Căutăm tot felul de soluţii“, a mai declarat Nicolae Radu.

Nina Curiţa

Spitalul din Anina rămâne

Adaugă comentariu