Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cu sau fără voie, angajaţii cad la învoială cu angajatorii în privinţa prestării muncii fără forme legale. În primele şase luni ale anului, ITM Caraş-Severin a controlat un număr de 1.016 angajatori, cu un număr de 24.099 salariaţi, din care 10.688 erau femei. Datele au fost prezentate în cadrul conferinţei de presă, susţinută miercuri, la sediul ITM, de Iustin Bretcu, şeful Corpului de control din cadrul Compartimentului Relaţii de Muncă.

Acesta a mai arătat că din totalul angajatorilor controlaţi, 64 lucrau fără forme legale, în timp ce numărul persoanelor depistate că munceau la negru a fost de 106, mai multe comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Iustin Bretcu a precizat că, în perioada 1 ianuarie – 1 iunie, inspectorii de muncă au aplicat 693 de sancţiuni convenţionale în valoare de 978.100 lei, după cum urmează: 63 de amenzi, în sumă totală de 910.000 de lei, pentru munca fără forme legale, şi 20 de amenzi, de 68.100 lei, pentru nerespectarea altor prevederi legale.

Tot în această perioadă au fost întocmite şi două plângeri penale, pentru două infracţiuni. La finalul conferinţei de presă, Iustin Bretcu a subliniat că, în cele mai multe cazuri, cu sau fără voie, angajaţii cad la înţelegere cu angajatorii în privinţa prestării muncii fără forme legale.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu