Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Legea privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, a intrat în vigoare de ieri.

Potrivit modificărilor legislative, valabilitatea paşapoartelor electronice va fi de trei ani pentru persoanele care nu au împlinit 12 ani şi de cinci ani pentru cele peste această vârstă. Paşapoartele simple temporare se vor elibera pentru persoanele care declară că nu dispun de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic ori în cazurile limitativ prevăzute de lege.

„Au intrat în vigoare prevederile Legii 175, sens în care a fost schimbată vârsta de amprentare a minorului, de la şase ani la 12 ani şi, implicit, valabilitatea paşaportului. Cererea de eliberarea a acestor acte va fi însoţită de încasarea următoarelor taxe, diferenţiate astfel: pentru cei care nu au împlinit 12 ani, paşaportul electronic simplu va avea valabilitatea de trei ani, solicitanţii plătind o taxă de 244 de lei. Persoanele cu vârsta de peste 12 ani vor primi un act valabil pe cinci ani, iar taxa va fi de 270 de lei. La cele touă sume amintite se adaugă taxa consulară, în valoare de 32 de lei”, a precizat comisarul şef Mircea Panete, şeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) din cadrul Instituţiei Prefectului Caraş-Severin.

Persoanele care au achitat vechiul preţ al paşaportului vor putea solicita diferenţa de 26 de lei, care va fi restituită de Compania Imprimeria Naţională în baza unei cereri întocmite de părintele minorului, alături de copii ale unor documente.

Flavius Rotariu

1 Comment

Adaugă comentariu