Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Angajatorii continuă să încalce legislaţia muncii. Neiertători, inspectorii ITM sancţionează!

În lunile aprilie şi mai, inspectorii din cadrul Serviciului Relaţii de Muncă au verificat nu mai puţin de 475 de agenţi economici, şi au aplicat amenzi în sumă de 489.500 de lei.

Pentru folosirea muncii la negru au fost sancţionaţi contravenţional 22 de angajatori, valoarea amenzilor în acest caz ridicându-se la suma de 380.000 de lei.

„În total, au fost depistate fără forme legale de angajare 49 de persoane, din care 11 numai într-o singură unitate. Prin urmare, pentru angajatorul în cauză am formulat un denunţ penal, pe care l-am înaintat organelor competente”, ne-a precizat Mihaela Aga, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Caraş-Severin. În acelaşi timp, au fost constatate 415 deficienţe pentru care s-au trasat măsuri ferme de remediere, iar 25 de persoane au fost sancţionate contravenţional deoarece au acceptat să muncească fără forme legale.

La rândul lor, Corpul de control din cadrul Serviciului Securitate şi Sănătate în Muncă au efectuat peste 250 de controale şi au aplicat amenzi în valoare de 104.500 de lei. Au fost constatate, de asemenea, un număr de 344 de deficienţe, cele mai multe referitoare la neefectuarea controlului medical periodic, lipsa trusei de acordare a primului-ajutor sau pentru neamenajarea corespunzătoare a locurilor de muncă la înălţime şi neacordarea echipamentului individual de protecţie. Deoarece exista pericolul de accidentare, inspectorii au oprit din funcţiune trei echipamente de muncă şi au dispus sistarea activităţii în cazul a doi angajatori, până la remedierea deficienţelor constatate.

De asemenea, ITM Caraş-Severin a fost sesizat în perioada raportată cu privire la şapte evenimente, soldate cu două decese, patru cazuri de invaliditate temporară de muncă, şi unul de invaliditate. În urma finalizării cercetărilor, inspectorii vor stabili dacă a fost sau nu vorba despre accidente de muncă. JCS – Roxana Bălan Nafiru

1 Comment

  1. Aiurea!!! Firmele unora ca Vaduva etcetc niciodata nu sunt sanctionate…si ma mir ca si carasean ca toti au „acte in regula”. Scrieti articole sa umpleti rubricile!!!

Adaugă comentariu