Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Problemele pe care le avem în ceea ce priveşte derularea investiţiilor din bani europeni încep să blocheze plăţile. După ce Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Pădurilor a declarat, cu prilejul vizitei sale la Reşiţa, că plăţile spre România, din Programul Operaţional Sectorial Mediu au fost suspendate ca urmare a unor suspiciuni de fraudă, acum vine rândul unui nou fond structural.

De această dată este vorba despre Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, care este în perioada de presuspendare, după cum se arată într-un comunicat remis redacţiei. Pe scurt, acest fond echivalează cu tot ce înseamnă bani europeni pentru calificări, recalificări, perfecţionări de personal.

 

Zilele trecute, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, împreună cu Autoritatea de Management au făcut publice rezultatele imprementării POS DRU şi priorităţile pentru perioada 2014-2020. Cu acest prilej s-a constatat că, „în momentul de faţă suntem într-o perioadă de presuspendare, şi este esenţial să evităm ca plăţile să fie suspendate“, se arată în documentul citat.

Una dintre problemele majore identificate la nivelul Autorităţii de Management a POS DRU este aceea că în anii 2010 şi 2011, în cazul unui număr de aproximativ 1.700 de proiecte, valorând peste 200 de milioane de euro, s-au făcut finanţări din bugetul de stat, însă nu au fost transmise mai departe, către Comisia Europeană, cereri de rambursare a sumelor plătite. Cu alte cuvinte, deşi ar fi trebuit să încasăm bani europeni, nimeni nu i-a cerut… Până în acest moment, la nivel naţional, 589.324 de persoane au beneficiat de instruire prin programe POS DRU. Procentul plăţilor efectuate către beneficiari, raportat la alocarea UE din POS DRU pe toată perioada de programare 2007-2013 reprezintă, în acest moment, 29,27% din cât ar fi trebuit, iar gradul de absorbţie este de doar 7,73%.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu