REŞIŢA – Sărbătoarea Sfântului Martin de Tours a fost marcată, luni seară, la Reşiţa, de comunitatea germană, prin tradiţionala procesiune a lampioanelor.
Confecţionate din hârtie sau cartoan, lampioanele, în diverse forme şi culori, au fost purtate de copii pe traseul biserica romano-catolică „Maria Zăpezii” – Casa de Cultură a Sindicatelor „Corneliu Diaconovici”. La această procesiune, ce a început mai întâi cu o slujbă religioasă oficiată la biserică, au participat aproximativ 150 de copii, preşcolari şi elevi ai claselor cu predare în limba germană, precum şi dascăli şi părinţi. Alaiul s-a oprit în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, unde, sub privirile încântate ale copiilor, câţiva părinţi au lansat mai multe lampioane. Alţii, în schimb, le-au oferit copiilor bomboane şi prăjituri.
Ziua Sf. Martin este ultimul prilej de sărbătoare pentru comunităţile germane înainte de intrarea în postul Crăciunului, şi motiv de bucurie pentru cei mici, care şi-au confecţionat lampioanele fie la şcoală, fie acasă, ajutaţi de părinţi ori bunici. „Pentru mine este o mare bucurie că particip la sărbătoarea Sf. Martin, despre care am aflat la şcoală că a fost un cavaler cu suflet bun, care şi-a împărţit mantia cu un cerşetor. Din puţinul său, a oferit şi celui necăjit, lucru pe care ar trebui să-l facem şi noi”, ne-a spus Mathias Jurchelea, elev în clasele primare, la Liceul „Diaconovici-Tietz” din municipiu.
Despre Sfântul Martin
În calendarul catolic şi protestant, data de 11 noiembrie este cunoscută ca fiind ziua Sf. Martin, despre care legenda spune că, într-o iarnă geroasă, mergând călare pe un cal alb, a întâlnit un cerşetor, care suferea de frig. Sfântul rupe în două mantia pe care o purta, iar jumătate din ea i-o oferă cerşetorului.
Roxana Bălan Nafiru