Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia zi de joi din noiembrie.

Iniţiativa are rolul de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor. Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin, foloseşte acest prilej pentru a derula la nivel local activităţi în mediul şcolar, familial şi în comunitate asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă. Având ca temă „Ajută–mă să cresc!”, Ziua Naţională fără Tutun oferă Agenţiei Naţionale Antidrog cadrul informării şi sensibilizării populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul „fumat pasiv” –, alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

„Datele oficiale arată că în România se fumează zilnic peste cinci milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători. Studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat“, se precizează în comunicatul CPECA al judeţului Caraş-Severin.

În vederea marcării Zilei Naţionale fără Tutun, 19 noiembrie, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consilere Antidrog Caraş-Severin, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială ,,Romul Ladea”, Liceul Teoretic „General Dragalina”, Liceul Tehnologic ”Mihai Novac” din Oraviţa şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin, organizează mai multe activităţi. Acestea vor debuta la ora 9.00, la Şcoala Gimnazială „Romul Ladea“ din Oraviţa, unde vor avea loc sesiuni de informare cu privire la riscurile consumului de tutun şi droguri, activităţi la care vor participa elevi, cadre didactice și părinţi. De la ora 12.00 este programat deja tradiţionalul marş antitutun, cu plecare de la Şcoala Gimnazială ,,Romul Ladea” din Oraviţa până în Zona Gării, activitate la care vor participa aproximativ 300 de persoane.