Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Registrul Comerțului va fi interconectat la sistemul registrului comerțului din statele UE.

Registrul central al comerțului și registrele comerțului de pe lângă tribunale vor face parte din sistemul de interconectare a registrului comerțului din statele membre ale Uniunii Europene, potrivit unui proiect de lege, adoptat de Guvern.

Sistemul de interconectare a registrelor comerțului va fi constituit din registrele comerțului din toate statele membre ale UE și platforma centrală europeană. Acesta va deveni funcțional la 17 iulie 2017, dar, până la această dată, statele membre şi Comisia Europeană urmează să întreprindă demersurile legislative şi administrative necesare pentru operaţionalizarea sistemului. Interconetarea are scopul să contribuie la stimularea competitivității întreprinderilor europene, prin reducerea sarcinilor administrative și creșterea certitudinii juridice şi a transparenţei mediului de afaceri.

Conform proiectului de act normativ și directivei transpuse, punctul de acces electronic la sistemul de interconectare va fi, la nivel european, portalul european e-Justiție (e-Justice), iar, la nivel național, va fi registrul central al comerțului, ținut de către Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Prin sistemul de interconectare a registrelor comerțului, registrul central al comerțului va pune la dispoziția publicului documentele și informațiile referitoare la operatorii economici înregistrați în registrul comerțului din România, dar şi în alte state membre. Vor fi disponibile gratuit

denumirea și forma juridică a persoanei înregistrate în registrul comerțului; sediul social/profesional al persoanei înregistrate în registrul comerțului și statul membru în care este înmatriculată; numărul de ordine din registrul comerțului al persoanei înmatriculate/înregistrate, identificatorul unic la nivel european și codul unic de înregistrare fiscal; starea firmei.