Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nu putem vorbi despre medicină performantă la Reşiţa decât în măsura în care medicii au la dispoziţie aparatură şi echipamente medicale performante.

În ultima vreme s-au făcut paşi importanţi în această direcţie, dar asta a fost şi va fi posibil şi pe viitor doar datorită unor proiecte menite să aducă actul medical la parametrii la care se practică în prezent în lume, adică normal. Miercuri, 31 iulie 2019, în cadrul celei de-a doua conferinţe de presă rezervate celui mai important proiect transfrontalier ce se derulează în parteneriat cu Serbia, au fost făcute cunoscute stadiile de implementare, achiziţiile făcute până în acest moment şi care sunt dotările viitoare de care va beneficia Spitalul Judeţean de Urgenţă în urma acestui parteneriat. Este vorba despre proiectul „România-Serbia – Iniţiativă comună împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră: îmbunătăţirea diagnosticării şi tratamentul tumorilor maligne“, care face parte din Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România Serbia, finanţat de UE.

Despre aceşti importanţi paşi, managerul SJU Reşiţa, Waldemar Murgu, a precizat: „Cele mai multe merite le au Silviu Tinca – cel care îl coordonează şi Iovanca Pânzaru. Proiectul se adresează unei anumite tipologii de bolnavi, iar în acest sens SJU Reşiţa a achiziţionat aparatură medicală de specialitate şi, acum câteva zile, chiar două ambulanţe pentru transportul intraspitalicesc. Acest proiect şi cel de-al doilea, de care răspunde dr. Violeta Moroşoi, era binevenit, alături de alte acţiuni pe care le întreprindem şi ne străduim să le desfăşurăm, pentru a îmbunătăţi activitatea spitalului. Chiar mai mult, ţin să precizez că achiziţia unui aparat de osmoză pentru Secţia Dializă, cu ajutorul Consiliului Judeţean, a costat aproximativ 140.000 lei. Un alt mare pas înainte va fi reabilitarea celor trei staţionare, care a început prin startul licitaţiilor şi sperăm să facem şi alţi paşi în direcţia asta“.

Prezentarea a fost făcută de coordonatorul administrativ al proiectului, Silviu Tinca, care a menţionat cele mai importante achiziţii: „Din cele zece loturi de echipamente medicale, fiindcă partea de IT s-a finalizat în 2018, deja sunt aduse patru loturi, lotul I, lotul III, care au fost şi plătite, lotul VIII, care constă în aparatura specifică secţiei de Urologie şi secţiei de ORL, iar lotul X înseamnă ambulanţe. S-a dat comandă pentru aducerea monitoarelor – funcţii vitale, acesta este lotul II, sunt 40 de monitoare, din care 20 vor fi pentru secţia de ATI, fiindcă ei au nevoie cel mai mult de aceste monitoare – funcţii vitale, e o secţie care necesită această aparatură. Săptămâna viitoare facem comandă pentru aparatul Roentgen şi urmează să mai dăm încă trei comenzi, în funcţie de banii pe care îi avem la îndemână, astfel încât să încercăm să ducem la bun sfârşit acest proiect. În momentul în care se dă comanda, în termen de 60 de zile distribuitorul trebuie să ne asigure echipamentele. Până acum s-au cheltuit, doar pe echipamente medicale, 270.000 de euro, care s-au şi achitat şi urmează să se mai achite 150.000 de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 400.000 de euro din 2.500.000 euro. Urmează lotul ce va conţine un colonoscop, un rezetoscop, un laparoscop urologic 3D, un ecograf urologic, nişte sisteme ligaşuri pentru oprirea sângerărilor în timpul intervenţiilor laparoscopice. Dacă luăm în calcul doar partea de computer tomograf, noi avem un tomograf pe care l-am achiziţionat tot printr-un proiect transfrontalier în urmă cu patru ani, care pentru noi a fost un lucru foarte bun. Cu încă un computer tomograf, automat pacienţii internaţi la Staţionar III, care veneau tot timpul prin transport la noi, la Staţionar I, pentru investigaţii, vor fi mai puţini. La computerul tomograf există un timp foarte mare pentru aceste investigaţii, de aceea în momentul în care mai apare un aparat, timpul acesta se reduce. Ecograful cel nou care va fi la Urologie va fi de ultimă generaţie, acesta având un sistem ce permite introducerea CD-ului de la partea de Radiologie cu ceea ce se vede pe partea de ecograf, deci se face o investigaţie mult mai precisă. Toate aparatele sunt de ultimă generaţie şi sunt din UE, deci nu „Made în China“ fiindcă asta e politica transfrontalieră“.

De un alt proiect transfrontalier, demarat între Secţia de Neurologie a SJU Reşiţa şi Spitalul de Neuro-Psihiatrie din Vârşeţ, răspunde dr.Violeta Moroşoi, directorul medical al SJU Reşiţa, în cadrul conferinţei de presă ea explicând în ce constă utilitatea acestuia pentru pacienţii cărăşeni, proiect asupra căruia vom reveni.

Alexandra Gorghiu

Adaugă comentariu