Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pentru a beneficia, totuşi, de pâinea şomajului, tinerii proaspăt şcoliţi trebuie să îndeplinească anumite condiţii.

O indemnizaţie de 250 de lei lunar, timp de jumătate de an, este răsplata tinerilor care şi-au încheiat studiile, dar care nu-şi găsesc un loc de muncă. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ liceal, postliceal sau superior trebuie însă să îndeplinească anumite condiţii pentru a beneficia de aceşti bani, dar şi de alte servicii gratuite, precum cursurile de formare sau serviciile de mediere şi consilierev oferite de specialişti.

În primul rând, tinerii trebuie să aibă minimum 16 ani şi se înregistreze în termen de 60 de zile, în baza de date a AJOFM Caraş-Severin sau la unul din punctele de lucru ale acesteia, la care este arondată localitatea de domiciliu. Abia după împlinirea termenului de 60 de zile, dacă nu au reuşit să se angajeze şi dacă n-au reuşit să realizeze venituri mai mari de 500 de lei din alte activităţi, pot deveni şomeri indemnizaţi.

Anul acesta, s-au înregistrat ca şomeri 113 absolvenţi cărăşeni, dintre care 36 sunt indemnizaţi. Dintre aceştia, în cursul lunii iunie, au fost înregistraţi 36 de absolvenţi ai promoţiei 2013, 28 provenind din învăţământul liceal şi postliceal, şapte din învăţământul primar iar unul din învăţământul universitar. „În prima săptămână a lunii iulie, au mai fost înregistrate alte 30 de persoane, absolvenţi ai promoţiei 2013, 28 provenind din învăţământul liceal şi postliceal, şi câte unul din învăţământul primar şi superior”, ne-a informat consilierul superior Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al AJOFM Caraş-Severin.

Pentru înscrierea în evidenţele Agenţiei este necesară întocmirea unui dosar care să conţină următoarele acte: copia cărţii de identitate şi a certificatului de naştere, a actelor de studii şi calificare (este obligatorie şi prezentarea originalului în toate cazurile), precum şi o adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie, din care să rezulte că sunt apţi de muncă.

Antoniu Mocanu

1 Comment

  1. SARACII TINERI, SINCER ITI ESTE SI MILA DE EI , CA TARA AIA DE RAHAT NU LE OFERA NIMIC NUMAI SA-I JETMANEASCA SA-SI UMPLE ALTII BUZUNARELE. CU CAT CETATEANUL O DUCE MAI RAU CU ATAT MOGULII ISI UMPLU BUZUNARELE MAI BINE .

Adaugă comentariu