Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Aşa cum a promis, municipalitatea începe „salvarea“ celor peste 350 de locuri de parcare publice ocupate de rable.

Problema parcărilor a început să se acutizeze în ultima vreme şi pe malurile Bârzavei, iar municipalitatea începe să ia măsuri, cel puţin vizavi de maşinile abandonate pe domeniul public.

„Iată că a venit momentul în care Primăria municipiului Reşiţa începe să facă curăţenie, după cum a promis dl primar anul trecut, ne explică Ovidiu Almăjan, directorul de la Întreţinerea Patrimoniului. De acum, din ianuarie anul acesta, Primăria, prin Serviciul Public Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local, Serviciul de Iluminat Public şi Deszăpezire, începe acţiunea de ridicare a maşinilor abandonate şi fără stăpân. Este prima zi de intervenţie, vom ridica patru astfel de maşini în cazul cărora s-au încheiat procedurile de comunicare, de încercare de identificare şi le vom depozita, urmând după aceea să respectăm procedurile şi legea în vigoare privitor la acest tip de maşini abandonate, şi ulterior să le valorificăm“.

Din zona centrală au fost ridicate, în dimineaţa de marţi, 16 ianuarie, patru autoturisme în cazul cărora au fost urmate procedurile şi a fost emisă dispoziţie de primar. Este vorba despre un Renault Laguna, un Volvo, un Renault Clio şi un Mercedes, care zac de aproximativ trei ani în zonă. Şi s-ar părea că toate aparţin aceleiaşi persoane. Şi chiar dacă acţiunile de ridicare au început puţin greoi, din cauza lipsei de experienţă a celor implicaţi, lucrurile au decurs bine până la urmă, utilajul folosit fiind unul recent adus de municipalitate, special pentru acţiunile de acest gen.

Gestionarea ridicării se face prin Poliţia Locală, cei de la Întreţinere fiind serviciu de execuţie, care primeşte documentele stabilite, respectiv dispoziţiile de primar, care sunt aplicate după o anumită planificare, astfel încât să fie ridicate cât mai multe maşini dintr-o anumită zonă, pentru a se evita deplasările inutile ale celor implicaţi.

Municipalitatea promite că după aceste patru vor urma activităţi similare şi în alte zone din municipiu. Potrivit lui Alexandru Ciati, şeful Poliţiei Locale, există mai multe zone în municipiu unde sunt prezente astfel de autovehicule uitate de proprietari. Una dintre cele mai aglomerate de rable ar fi zona Căminelor, unde cei în cauză preferă să-şi uite maşinile, fiind mai puţină circulaţie.

Ovidiu Almăjan a dorit să facă un apel la reşiţeni, pentru bunul mers al activităţilor: „Rugăm cetăţenii care au cunoştinţă de astfel de maşini abandonate sau fără stăpân să le comunice Poliţiei Locale pentru a începe procedurile de identificare“.

Proprietarii maşinilor ridicate şi le mai pot revendica în următoarele 30 de zile, ele fiind ţinute în parcarea de la Serviciul Public Direcţia pentru Întreţinerea Patrimoniului, din Govândari. Pentru că nu s-au supus somaţiei de a-şi ridica maşina de pe domeniul public, proprietarii au de plătit amenzi care pot urca până la 2.000 de lei, potrivit legii, la care se adaugă taxele şi tarifele stabilite prin HCL: 113,32 de lei pentru ridicarea maşinii din parcare, 141,65 de lei pentru ridicarea din alte locuri, 134,57 de lei transportul până la locul de depozitare, precum şi câte 3,54 de lei pentru fiecare oră de depozitare. În cazul în care nimeni nu revendică vehiculul în termen de 30 de zile de la ridicare, acesta va fi valorificat, potrivit procedurii speciale prevăzute pentru autovehiculele fără stăpân sau abandonate pe domeniul public.