Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Credincioşii ortodocşi şi cei greco-catolici au intrat în Postul Crăciunului, care se va încheia abia în data de 24 decembrie. Timp de 40 de zile, aceia care vor dori să postească trebuie să uite de tot ceea ce înseamnă produs animal. Pentru cei care studiază atent ofertele marilor magazine în această perioadă, renunţatul la carne, lactate sau dulciuri nu este dificil deloc, şi asta pentru că gama produselor de post este destul de variată.

În preajma marilor sărbători religioase, precum Paştele sau Crăciunul, rafturile magazinelor se umplu de produse menite a le face sarcina mai uşoară celor care doresc să respecte cu adevărat cutumele bisericeşti. Mirosind profitul, retailerii s-au adaptat rapid şi au introdus pe piaţă preparate de post din cele mai diverse: şniţel şi cârnaţi grill din soia, chifteluţe şi sarmale din legume, brânză tofu, caşcaval şi pateuri vegetale în diverse sortimente, dar şi lapte sau iaurturi vegetale, care se pot consuma cu succes la masa de dimineaţă. Şi dacă doriţi totuşi să vă îndulciţi, trebuie să ştiţi că în supermarket-uri, dar chiar şi în cofetării, găsiţi, de asemenea, prăjituri şi cozonaci care nu conţin lapte sau ouă. Până la urmă, este doar o chestiune de opţiune, pentru că, dacă nu sunteţi obişnuiţi cu astfel de produse, puteţi să vă preparaţi singuri, acasă, bucatele de post. Pieţele sunt încă pline de legume şi fructe, care vă vor fi de mare ajutor în aceste săptămâni. E drept, preţurile sunt mult mai „piperate“ decât cele practicate în vară de comercianţi, dar dacă vă pricepeţi puţin în bucătărie, veţi reuşi cu siguranţă să daţi viaţă preparatelor dumneavoastră, folosind ingrediente mai ieftine.

Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. În toate zilele de sâmbătă şi duminică, cuprinse în intervalul 21 noiembrie – 16 decembrie, inclusiv, se poate consuma în voie peşte, vin şi untdelemn. Zilele cu dezlegare sunt marcate, de regulă, în calendarul creştin ortodox fie prin menţiunea dezlegare la peşte, fie prin simbolul unui peşte.

 

Preţul pieţei:

Ciuperci champignon – 9,9 lei/kg; roşii: 4,49 – 6 lei/kg; castraveţi: 3,99 – 4,50 lei/kg; morcovi: 1,29 lei/kg; ceapă: 1,75 – 2 lei/kg; cartofi: 1,5 lei/kg; fasole boabe: 8 lei/kg; varză: 1 leu; salată verde: 2,50 lei/buc; dovlecei: 5,99 lei/kg; mere: 3,50 – 4 lei/kg;

 

Produse de post:

Crenvurşti – cârnaţi grill vegetali: 5,90 lei – 250 gr; parizer soia: 5,40 lei – 300 gr; soia granule: 1,5 lei – 100 gr; caşcaval vegetal – 25 lei/kg; pateu vegetal: 2,35 – 4,45 lei; tocană de legume şi zacuscă: 2,59 – 3,30 lei; chiftele vegetale: 1,59 lei – 60 gr; lapte de soia: 9,99 lei/litru.

Roxana Bălan Nafiru