Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nu e vorba de vreo inaugurare decât, poate, de o inaugurare a normalităţii în secţia de Cardiologie a SJU Reşiţa – Staţionar II.

După cinci zile de muncă intensă, depusă de oamenii care au răspuns apelului făcut de Lili Gherle în campania pe care a iniţiat-o, „Adoptă un salon“, marţi, 16 iunie 2019, a fost tăiată panglica roşie a secţiei renovate. Saloanele au fost sfinţite de preotul ortodox Boris Tasici, care i-a binecuvântat pe cei care au dat o mână de ajutor, dar şi pe cei care urmează să fie trataţi în secţie. Prezent şi la momentul festiv, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, Waldemar Murgu, a dat speranţe reşiţenilor că în curând se vor face şi alţi paşi spre normalitate: „Din păcate, lumea nu ştie, dar s-au făcut foarte multe lucruri în spital şi până acum şi se vor face şi de acum încolo. Saloanele arată exact aşa cum trebuie să fie, au televizoare, au frigidere. Consider că este un mare pas înainte, că întreaga comunitate a înţeles să ajute şi mă bucur pentru asta. Îi asigur pe oameni că este doar un mic pas pe care îl facem, pentru că vom face încă mulţi paşi, de-acum încolo, înainte“.

Murgu a precizat că SJU Reşiţa a achiziţionat 100 de paturi, din care 15 pentru secţia de Cardiologie, de la Staţionarul II. Dacă socotim că doar un pat costă aproximativ 2000-2500 de euro, suma nu este mică deloc, în plus, managerul a dat asigurări că în toamnă vor ajunge alte 100 de paturi, la fel de confortabile, pentru pacienţii care se vor interna în secţiile SJU Reşiţa.

Emoţionată de rezultate, iniţiatoarea campaniei, Lili Gherle, a declarat: „Am avut parteneri de nădeje care, atunci când eu am clacat, au preluat frâiele. Timp de cinci zile s-a muncit non-stop şi aşa am reuşit! În urmă cu trei sătptămâni am pornit la acest drum în ideea de a zugrăvi secţia doar eu şi doctoriţa. Totuşi, ţinând cont de experienţa mea în voluntariat, mi-am zis că e bine să implicăm şi oamenii. Munca cea mai grea a fost a celor care au dat cu racleta cot la cot cu mine, care au dat cu Tifel cot la cot cu mine. S-a muncit intens şi fiecare partener din campanie şi-a trimis oamenii atunci când nu a putut să vină. Este o muncă comună pentru care ne-am dat mâna, am strâns pumnii şi am zis că trebuie să arătăm că se poate. E foarte important, atunci când îţi asumi ceva, să şi dovedeşti că se poate face“.

Medicul cardiolog specialist dr. Ilona Voina a spus că, încă de-acum un an şi trei luni, de când a venit în secţie, i-a venit să pună mâna pe o racletă şi pe o pensulă, iar ceea ce s-a înfăptuit în aceste cinci zile trebuia să se întâmple de mulţi ani. Ea a fost recunoscătoare tuturor celor care au contribuit la noua faţă a secţiei de Cardiologie: „S-a muncit intens timp de 14 ore pe zi, au venit oameni de toate vârstele, de la copii la pacienţi de 80 de ani, iar rezultatele sunt cele care ar trebui să fie absolut normale în orice spital, în orice secţie. Îi aşteptăm de-acum pe pacienţi, să vină să se interneze, să-i tratăm în saloanele renovate. Pacienţii care au fost stabilizaţi hemodinamic şi au fost trataţi corespunzător, au mers acasă, iar ceilalţi au rămas pe celelalte secţii, deci nici un pacient n-a avut de suferit în urma acestor renovări. Vom face un bilanţ al pacienţilor rămaşi, pe care-i vom trata în aceste saloane“.

Dacă adăugăm că pereţii au fost şi pictaţi de artişti consacraţi dar şi de alţi voluntari, cu siguranţă cei care se vor interna de-acum încolo pe secţie se vor simţi „ca acasă“, curăţenia şi atmosfera primitoare contribuind esenţial la însănătpşirea lor.

Alexandra Gorghiu

2 Comments

  1. Jos pălăria, pentru cei care au pus ” osul la treabă! Daca s ar mai găsi un manager cu competențe medicale , apolitic, care să conducă încetul cu încetul către un management performant al celui mai mare Spital din judet ar fi minunat! Respect tuturor celor implicati

  2. Acum sa vedem pacentii si cadrele medicale cum vor pastra in buna ordine acest salon!.
    Sigur ca mai este de facut multe in spitalul judetean din Resita,incepand cu renovarea WC-urilor si saloanelor care mai sunt inca in stare deprorabila.Felicitari tuturor celor care au contribuit la renovarea Staţionarului II !. Implicarea cetatenilor este o actiune benefica in dezvoltarea acestui oras,as mai vrea sa vad si implicarea politicenilor care nu au facut mai nimic in ultimii 30 de ani in Romania,ci doar s-au perindat pe banii romanilor.
    Renovarea spitalelor se poate face si cu fonduri europene,vorba aia si noi contribuim la UE ,dar nu se vrea de catre unii dintre politicenii care se pretind mari democrati.

Adaugă comentariu