Caraş-Severin, Romania

ANINA – Centrala termoelectrică din Anina, declarată monument istoric, a fost vandalizată şi distrusă. Şi nimeni nu ar fi ştiut asta dacă nu ar fi izbucnit un incendiu în incinta clădirii.

Mai exact, formația pompierilor voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Anina a fost alarmată din cauza unui incendiu izbucnit la Centrala termoelectrică. După stingerea incendului provocat de către hoți, agenții Poliției Anina au constatat faptul că ambele motoare Diesel, tip Sulzer – producție Elveția, turbinele, grupurile electrogene, compensatorul și celelalte echipamente funcționale au fost distruse și vandalizate sistematic, pagubele produse fiind imense și irecuperabile. Hoții făceau focul nestingheriți în incinta halei ca să topească izolația de pe cabluri și alte componente din cupru, cupru care apoi a fost valorificat.

Centrala termoelectrică Anina, cu turbine, este declarat monument istoric, Cod LMI CS-II-m-A-10969.01, conform poziției nr. 392 din Lista monumentelor istorice 2015 – Județul Caraș-Severin, listă publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 113 bis/15 februarie 2016. Ansamblul este în proprietatea firmei S.C. Servicii Energetice BANAT S.A., firmă aflată în lichidare, procedura de faliment fiind declarată încă din 2014. Din păcate, în urmă cu un an și ceva, lichidatorul a renunțat la paza obiectivului și nu a instalat nici măcar camere de supravheghere.

Primăria Anina, prin adresa nr. 1.215/22.02.2019, a anunțat Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național a Județului Caraș – Severin, despre jaful de la Anina. În prezent se fac cercetări pentru identificarea făptașilor … Din păcate însă, pagubele nu mai pot fi recuperate și astfel a fost distrus și unul dintre cele mai importante obiective turistice din orașul Anina. Trist, tot mai trist“, ne-a declarat primarul Aninei, Gheorghe Românu.