Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cel puţin asta susţin cei de la Asociaţia Altitudine, care îi pun în faţă lui Dunca un nucleu de sălbăticie.

La finele săptămânii trecute, sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin a găzduit o şedinţă de lucru privind PUZ-ul proiectului ce vizează amenajarea unui domeniu schiabil pe Nedeia, proiect al cărui titular este SC Dunca Imobiliare.

La eveniment au participat reprezentanţii mai multor instituţii judeţene, investitorul Romeo Dunca şi consultanţii săi, reprezentanţii Asociaţiei Altitudine (administratorul Sitului Natura 2000-Munţii Ţarcu) şi consultanţii acestei asociaţii.

Şedinţa, condusă de Carmen Sorescu, directorul APM, a fost una a discuţiilor contradictorii între cei de la Altitudine şi Romeo Dunca. Faptul că Asociaţia Altitudine a dat aviz nefavorabil proiectului ţine lucrurile pe loc în privinţa PUZ-ului şi a tuturor avizelor care mai sunt necesare. Cei de la Altitudine susţineau că au dat avizul ţinând cont de habitatul prioritar din interiorul PUZ-ului proiectului (habitat ce reprezintă 0,01 la sută din întregul areal protejat) şi de faptul că proiectul ar degrada speciile ce trăiesc în zona Munţilor Ţarcu.

Directorul APM a precizat că instituţia pe care o conduce dă avize respectând o procedură. Carmen Sorescu a mai adăugat că „noi, acum, nu am putea da un aviz pe baza a ceea ce aţi dat dvs. Studiul este unul calitativ şi trebuie completat cu indicatori cuantificabili în privinţa impactului pe care proiectul îl are asupra mediului. Cu stări conflictuale nu rezolvăm nimic. Dezvoltarea zonei trebuie să fie în armonie cu respectarea mediului“.

Mai mult, în cadrul şedinţei, consultantul celor de la Altitudine susţinea că, mai nou, s-a descoperit că estul Munţilor Ţarcu prezintă condiţii ideale pentru existenţa vieţii sălbatice, fiind un adevărat nucleu de sălbăticie. 

Dunca i-a întrebat pe cei de la Altitudine de când ştiu despre acest nucleu. „De cinci ani se lucrează la acest proiect, a fost făcut plecând de la acest concept de arie protejată, l-am modificat în funcţie de cum ni s-a spus. Membrii Consiliului Ştiinţific al celor de la Altitudine nici nu au fost la faţa locului, dar aviz nefavorabil dezvoltării lui au dat. Acum veniţi cu o nouă descoperire: nucleu de sălbăticie. Ce o să mai urmeze? Chiar nu ţineţi cont de cele nouă comunităţi locale care au nevoie de acest proiect?“, spunea Romeo Dunca.

Consultanţii investitorului au spus că dacă „pe baza informaţiilor existente ale proiectului nu se pot obţine avizele de mediu necesare, noi suntem dispuşi să continuăm să analizăm cantitativ zona, să colaborăm cu cei de la Altitudine şi să spunem dacă sunt zone ce vor fi excluse din habitatul prioritar“. Marius Vodiţă, şeful Serviciului Reglementări din cadrul APM, spunea că vrea să ajungă cu PUZ-ul la o formă finală: „S-a dat un «nu» pentru ceva nefinalizat şi eu nu pot duce PUZ-ul mai departe“.

Şi pentru că cei de la Altitudine, de-a lungul şedinţei, vorbeau de impactul negativ al proiectului, toată lumea i-a întrebat care este acel impact. Consultantul Altitudine s-a „scos“, spunând că „investitorul trebuie să evalueze“.

Prezent la întâlnire, şeful Cancelariei Prefectului, Nicolae Verindeanu, a menţionat că arii protejate există şi în Braşov, dar există şi pârtii de schi. Acesta a mai adăugat că „e bine să protejăm natura dar asta nu înseamnă că trebuie să devenim stepă“. Într-o ediţie viitoare, veţi putea citi mai multe despre proiectul de pe Nedeia şi poveştile nespuse ale acestuia.

Nina Curiţa


5 Comments

  1.  nu da spaga nu vede proiect aprobat ala care aluat spaga impartea si el il sfatuiesc sa mai mearga la vreo 5 paris dacar si dupa aceea sa incerce….

  2.  nu da atentie- nu vede proiect aprobat ala care aluat spaga impartea si el il sfatuiesc sa mai mearga la vreo 5 paris dacar si dupa aceea sa incerce….

  3.  zburati si voi acestia cu stampila ! Invatati sa dati din aripi inca de pe acum….Mare rabdare trebuie sa aibe d-l Dunca sa va suporte !

  4.  Nu inteleg… cine sunt astia de la Altitudine? Cine le-a dat permisiune sa dispuna dupa cum vor cu un bun care este, de drept, al tuturor? Cine e in spatele lor, si cu ce drept fac ce vor cu muntii nostri, ai tuturor celor din zona?

  5.  Ma cuprinde plinsul cind aud din gura acestui mare investitor ,curat si cinstit ingrijorarea sa fata de cele noua comunitati.El da spaga si apoi ii denuntator ,el e suspect de evaziune ,intra in puscarie angajatul care cica il santajeaza.VERIFICATI DOSARELE DIN JUSTITIE !EL E NEVINOVAT ,CU VOI OARE CE O SA FACA ,ADUCE BUNI LUI PRIETENI DIN ITALIA ////????ASTA II BINE DAR NU PE CEI DIN SICILIA .

Adaugă comentariu