Caraş-Severin, Romania

CORONINI – Echipa de arheologi condusă de dr. Dumitru Ţeicu a găsit ruinele unei mănăstiri atestate la mijlocul secolului al XVI-lea.

Săpăturile efectuate de echipa dr. Ţeicu, pe Valea Văradului din comuna Cornini, au rezultate: primele ziduri ale mănăstirii Sf. Arhanghel Mihail au fost descoperite joi, 4 iulie.

„Chiar am avut tendinţa de a renunţa, pentru că aveam impresia că nu vom găsi nimic. Minunea s-a întâmplat în dimineaţa aceasta, iar primele ruine şi-au făcut apariţia. Este o descoperire minunată”, ne-a declarat directorului Muzeului Banatului Montan.

Arheologii continuă săpăturile pentru a descoperi planul bisericii şi elemente pentru datarea lăcaşului de cult. Aşa cum scria JCS zilele trecute, echipa de cercetători face săpături la Coronini pentru a descoperi una dintre cele 20 de mănăstiri ortodoxe medievale, atestate la mijlocul sec al XVI-lea în documente ale Imperiului Otoman. 12 dintre acestea ar fi situate pe teritoriul judeţului Caraş-Severin.

„Prin descoperirea acestei mănăstiri, apare un nou monument istoric pe harta arheologică a Banatului, atât de vitregită de obiective de arhitectură ecleziastică. Satul Coronini, prin ruinele mănăstirii Sf. Arh. Mihail, va avea un nou obiectiv turistic, alături de cea mai importantă cetate istorică din Banat, cea de pe Dealul Culă”, ne-a mai spus dr. Dumitru Ţeicu.

Nina Curiţa

Adaugă comentariu