Caraş-Severin, Romania

ORAVIŢA – Sub genericul „Gala pianiştilor“, în perioada 3 – 15 august 2019, Teatrul Vechi „Mihai Eminescu“ găzduieşte o nouă ediţie a acestui regal internaţional de muzică. Organizat de Asociaţia Culturală „Kratima“, proiectul este iniţiat şi coordonat de pianiştii Manuela Iana Mihăilescu şi Dragoş Mihăilescu şi cofinanțat de Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Oravița.

Festivalul a debutat sâmbătă, 3 august, cu recitalul pianistului român Csiky Boldizsár, iar duminică seara, în 4 august, pe scena teatrului orăviţean a evoluat pianistul Valerio Premuroso din Italia. Şi în această vară, în oraşul cu patină imperială au fost organizate cursuri de măiestrie artistică, în perioada 8 – 12 august, la Teatrul Vechi „Mihai Eminescu“ și la Casa de Cultură „George Motoia Craiu“ urmând să se desfăşoare cursuri de Masterclass de pian susținut de Dinu Mihăilescu și François-Xavier Poizat (Elveția) și Masterclass de duo pianistic susținut de Manuela Iana Mihăilescu și Dragoș Mihăilescu.

Recitalurile de pian pe scena Teatrului Vechi vor continua după următorul program: vineri, 9 august, de la ora 19.00, recitalul susţinut de Eloisa Cascio (Italia); sâmbătă, 10 august, de la ora 19.00, va cânta la pian François-Xavier Poizat (Elveția), iar luni, 12 august, de la ora 19.00, vor urca pe scenă toţi participanţii la Masterclass-ul de pian și duo pianistic. Seara de marţi, 13 august, tot de la ora 19.00, este rezervată familiei de pianişti Mihăilescu, sub genericul „Dansând… la 1 și 2 piane“ – recital la 4, 6 și 8 mâini cu Dragoș Mihăilescu, Manuela Iana Mihăilescu, Dinu Mihăilescu și Ioan Mihăilescu. Festivalul se va încheia cu tradiţionalul concert „Ave Maria“ susţinut de soprana Simina Ivan, de la Opera de Stat din Viena şi Corul „Cantus Redivivus“ condus de Emanuel Pecingină. Evenimentul va avea loc joi, 15 august 2019, de la ora 19.00, la Biserica romano-catolică din Oravița.

Partenerii celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Internaţional „Zilele Muzicii la Oraviţa“ sunt Centrul Cultural și Complexul Muzeal „Teatrul Vechi Mihai Eminescu“ și Casa de Cultură „George Motoia Craiu“. Informații suplimentare și înscrieri pentru cursurile Masterclass-ului de pian și Masterclass-ului de duo pianistic se pot face la e-mail: duo_mihailescu@yahoo.com sau telefon: 0040 726545432. Intrarea este liberă la toate concertele.

Alexandra Gorghiu