Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Anul viitor nu aduce veşti bune pentru fermieri, aceştia fiind nevoiţi să plătească un nou impozit.

Producătorii agricoli care activează ca persoane juridice vor plăti, din ianuarie 2014, un nou impozit. Acesta îi va afecta pe aceia care deţin diverse construcţii, precum: clădiri agrozootehnice, construcţii agricole uşoare (barăci, magazii, şoproane, cabane), depozite de îngrăşăminte minerale sau naturale, silozuri pentru furaje, pentru depozitarea şi conservarea cerealelor, hambare pentru depozitarea porumbului, construcţii pentru creşterea animalelor şi păsărilor, padocuri, heleştee, iazuri, bazine, ecluze şi ascensoare, baraje şi jgheaburi pentru piscicultură, terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole, sere, solarii sau ciupercării.

Potrivit noilor prevederi fiscale, impozitul se calculeză prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidenţiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor. Contribuabilii vizaţi sunt obligaţi să declare noul impozit până la data de 25 mai (inclusiv) a anului pentru care este datorat acesta. Impozitul se plăteşte în două rate egale, până la 25 mai şi până la 25 septembrie. Contribuabilii nou-înfiinţaţi vor datora impozitul începând cu anul fiscal următor.

Ce spun însă cei pe umerii cărora cade achitarea noului impozit? „Sincer, chiar e bătaie de joc, dacă ajungem să plătim impozit şi pentru coteţul în care ne ţinem păsările sau pe solariile în care cultivăm legumele. Nu e suficient că plătim deja un impozit pe venitul obţinut din recoltă, care ştiţi şi dumneavoastă cum e, în funcţie de vreme şi de cum vrea Dumnezeu!?” ne-a declarat un producător agricol care vinde de ani de zile în Piaţa Reşiţa Sud.

Roxana Bălan Nafiru

1 Comment

  1. Dragi paori, stati linistiti, mai este putin si o sa puna impozit si pe cotetul de iepuri, cotetul cainelui, garajul bicicletei, pe roaba, pe saniutele copiiilor, pe schiuri (ca doar a venit iarna), si asta e numai inceputul.
    Ce ziceti daca prefericitii nostri politicieni destepti si ingamfati ar pune taxa de poluare pentru fiecare animal (vaca, oaie, cal, magar, porc, iepuri, gaini, pisici, caini) cum au pus si la masini!!
    Sa nu va speriati, ca o sa apara si aceste taxe cat de curand.

Adaugă comentariu